Çöp sorununu görmezden gelmek özellikle de denizlerimizi ve manzaralarımızı kirleten plastik şişe yığınlarını görmezden gelmek mümkün değildir.
Ancak tüketiciler plastik kaplara bağımlı görünmektedir. Başka bir yol mümkün müdür?
Çek sanatçı Veronika Richterov’ un sanatı ve yaşamı küresel plastik şişelerin aşırı kullanımına dikkat çekmekte ve ilham kaynağı olmaktadır.
Sanatın gücü taze bir bakış açısı sunarak yaşadığımız dünyaya bakışımızı genişletmektedir. Veronika Richterov plastik atıkları sanata dönüştürerek heykeller oluşturmaktadır. Doğadan ilham alan çevre bilinçli sanatçı plastik uygulamalarına 2004 yılında başlamış bulunmakta ve o zamandan beri plastik nesneleri sanat eserlerine dönüştürmek için yöntemler geliştirmektedir. Kesme, ısıtma, bükme ve birlikte eritme gibi bir çok yöntem kullanan sanatçı plastik malzemeleri sanata dönüştürmesiyle tanınmaktadır.
Sanatçı 2004 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından sanat, nesneler ve hatta müzede sergilenen şişeler oluşturmak için binlerce plastik şişe kullanmaktadır. Dünya çapında plastik şişelerin oluşturulmasında kullanılan ana maddenin kısaltılmasına ilişkin çalışmalarına ‘’Pet Art’’(polietilen tereftalate) demektedir.
Hayal gücünü doğal formlar yaratmak için kullanan Veronica:
‘’Prensip çok basit; her şişe ısıtıldığında küçülme eğilimine sahiptir. Ancak tecrübelerime göre farklı şişe çeşitleri farklı kalitede ve davranışları genellikle öngörülemez olduğu için süreci düzenlemek zordur. Yani işim her zaman macera dolu olmuştur. Son heykel genellikle bir çok deneyin sonucudur.
En büyük avantaj her yerde bedava malzeme olması. Bulduğum şişelerle dolu özel bir evim var, çalışmak istediğimi seçmek için gidebileceğim hazinem’’ (Tever, Abdülkerim, Renkler, (2021) ) demekte ve bir adamın çöpünün diğerinin hazinesi olduğunu kanıtlamış bulunmaktadır.
Yazar: Berna UÇAR - Çevre Mühendisi
Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...