COP26, Paris İklim Anlaşması'nın imzalandığı 2015'ten bu yana kaydedilen gelişmelerin değerlendirileceği ilk zirve niteliğinde olup yakın tarihimizde neler yapıldığınında bir göstergesi niteliğinde.
Trump yönetimindeki dört yılın ardından, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin kaybettiklerini, Biden geri toparlama çabasında. Biden yönetimi, COP26’da bugün bir vites değiştirerek iklim konusunda tekrar liderliği alma çabasında. Paris Anlaşması'nında mimarlarından sayabileceğimiz Gina McCarthy verdiği demeçte, "ABD'nin tekrar masaya döndüğünü ve iklim kriziyle mücadele için dünyayı bir araya getirmeyi umduklarını iletti."
Başkan Biden, kabine üyelerinin büyük çoğunluğu ile birlikte Glasgow’da açığı kapatma yolundalar.
Glasgow’da gerçekleştirilecek COP26’da liderlerin detaylıca konuşacağı 4 başlık bulunuyor:
-Kömür,
-Araçlar
-Finansman ve
-Ormanlar
Konferansın öncelikli amacı 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşılması için ülkelerin 2030 hedeflerini belirlemesini teşvik etmek.
Her ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu doğrultusunda 2030 yılına kadar emisyon azaltımı hedeflerini detaylı ve kararlı bir şekilde belirlemesi bekleniyor.
Bu hedeflere ulaşılması için de ülkelerin kömürü terk etmeleri, ağaç kesimini azaltmaları, elektrikli araba dönüşümünü bir an evvel gerçekleştirmeleri ve yenilenebilir enerjiye yatırımları teşvik etmeleri
bekleniyor.
COP26’nın bir diğer hedefi de ülkelerin iklim finansmanı için her yıl 100 milyar dolar ayırmalarını sağlamak. Ülkelerin maliye bakanları, merkez bankası başkanları ve Wall Street’teki büyük bankaların CEO’ları küresel finans sisteminin nasıl ‘yeşil’ hale getirilebileceğini tartışmak için 3 Kasım’da gerçekleştirilecek finans panelinde bir araya gelecek.
Son olarak karbon piyasaları da COP26 zirvesinde konuşulacak konulardan biri olacak. Paris Anlaşması’nda karbon ticaret sisteminin ve karbon piyasalarının dünya çapında nasıl şekilleneceğini tam olarak finalize edilememişti.
Müzakerecilerin karbon piyasaları üzerinde şu an neredeyse hiçbir ayrılık yaşamadığı ve konferansta karbon piyasaları üzerine kolayca anlaşabileceği düşünülüyor.
Başkan Biden, 2030'da sera gazı emisyonlarını 2005 seviyelerinin yüzde 50-52 altına düşürmeyi, 2035'e kadar %100 karbon kirliliği içermeyen bir enerji sektörüne ulaşmayı ve en geç 2050'ye kadar net sıfır ekonomiye ulaşmayı taahhüt edeceklerini açıkladı. Başkan ayrıca, iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerine karşı savunmasız olanlar da dahil olmak üzere, dünya genelindeki toplulukların ve ekonomilerin direncini güçlendirmeye, gerilimleri ve istikrarsızlık risklerini azaltmaya en çok ihtiyaç duyan ülkelerle ortaklık kurmaya kararlı oldukları mesajını da vermiştir.
COP26'dan Neler Bekleniyor?
COP26'nın resmi hedefleri dört maddede özetleniyor:
- Tüm ülkelerin 2050 yılına kadar net sıfır taahhüdünde bulunması ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine yönelik çalışmaların başlaması.
- Bioçeşitliğinin korunması kapsamında işbirliklerinin gerçekleşmesi.
- İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları için zengin ülkelerden fon sunulması.
- Paris İklim Anlaşmasını işler hale getirmek üzere yazılan Paris Kurallar Kitabı'nın tamamlanması.
KONFERANS PROGRAMI
COP26'da liderler 1 ve 2 Kasım boyunca açılış konuşmaları yapacak ve iklim hedeflerini katılımcılara sunacaklar.
3-12 Kasım arası program: finans, enerji, gençlik, kamuoyu desteği, doğa, değişim ve adaptasyon, bilim ve inovasyon ve ulaşım temalı günler halinde devam edecek.
Yazar: Şafak ÖZSOY (TULİP Eğt. ve Dan. Kurucu & Genel Müdür)
Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...