perfect solutions banner

solar storage banner

solar storage banner

nextgen banner

Kar Yağışının Faydaları

kar yagisinin faydalari
Kar yağışı ile bembeyaz bir görünüme kavuşan çevremiz mutluluk hormonu salgılanmasına neden olmakta, huzur dolu manzaralar vermektedir.

Kış sporlarının temel kaynağı olan kar, bazen mahallede yapılan kardan adamla bile başlı başına aktivite olabilmektedir. Tüm bu güzelliklerinin yanı sıra sağlıklı bir Dünya için karın önemi çok büyüktür.

Karın en önemli tarafı yeryüzü ve yer altı rezervlerinin en büyük kaynağı olmasıdır. Barajlardaki doluluk oranını artırarak enerji üretimini desteklerken, milyonlarca insana su kaynağı olmaktadır.

kar yagisinin faydalari 1

Kar güneş ışığını yansıtarak çevrenin serin kalmasını sağlamaktadır. Karın ilkbaharda daha erken erimesi, yer yüzünün daha erken ısınmasına neden olmaktadır. Bu da daha sıcak bir yaz yaşanmasına ve toprağın daha kurak kalmasına yol açabilmektedir.

Kar suları toprağın derinliklerine inerek toprağın nem oranını arttırmaktadır, bu nedenle tarımsal faaliyetler için hayati önem taşımaktadır.  Bunun yanında topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Karda bulunan amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.

kar yagisinin faydalari 2

Karasal iklimin etkili olduğu coğrafi bölgelerde kar, özellikle kuru ve soğuk geçen kış günlerinde havayı yumuşatmaktadır. Böylece birçok bitki aşırı soğuklardan etkilenmemektedir.

Kar bitkilerin üzerini yorgan gibi kaplayarak bitkilerin aşırı soğuklardan ve donlardan zarar görmesini engellemekte, bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.

Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdürememektedir. Kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlamaktadır. Havadaki ve karadaki zararlı mikroplar karla birlikte yok olmaktadır.

Yazar: Berna UÇAR - Çevre Mühendisi

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo