rielli kasim banner 1

solarex 400x85

taksim danismanlik

rewa banner

solar storage banner

nextgen banner

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 subat dunya sulak alanlar gunu
2 Şubat 1971 tarihinde İran’ın Ramsar kentinde imzalanan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi, taraf olan ülkelerin her birini, dünyaca öneme sahip en az bir sulak alan ilan etmek, bu sulak alanları korumak ve akılcı kullanımlarını sağlamakla yükümlü kılmıştır.

"Dünya Sulak Alanlar Günü" sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek maksadıyla 1997 yılından bu yana her yıl 2 Şubat'ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanların insanlar ve gezegen için hayati rolü hakkında küresel farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Sulak alanlar, yeryüzündeki tatlı suyun birçoğunu bünyelerinde tutmakta ve içinde bulunan canlı türleri ile suyu filtre ederek bizlere temiz su sağlamaktadır. Ayrıca bulundukları ortamda bir sünger gibi suyu emerek toplama özellikleri, yeraltı suyunu beslemeleri ve yüzey akışa geçen suyun hızını azaltmaları ile taşkınları önlemektedirler. Yine baraj ve gölet gibi suni sulak alanlar da afet risklerinin azaltılmasının yanı sıra özellikle kış aylarında olmak üzere su kuşları için önemli bir beslenme, konaklama ve üreme alanı olarak hizmet vermektedir. Sulak alanlardan sağlanan balık, pirinç, vb. kaynaklar bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Bu nedenle su, sulak alanlar ve hayat birbirinden ayrılamaz.

Tatlısu alanlarına yönelik en önemli tehditlerin başında yeraltı suyunun aşırı kullanımı geliyor. Sulak alanlar yok oldukça doğanın yaşamsal döngüsünün kırıldığı ve biyolojik zenginliğin giderek yok olduğu biliyoruz. Son 55 yılda (1970-2015), küresel sulak alanların %35'i kaybedildi. Peki sulak alanların kaybı ne anlama geliyor?

İNSANLAR İÇİN

  • Su kıtlığı,
  • Sel ve aşırı hava olaylarına maruz kalma,
  • Kaybedilen geçim kaynakları ve esenlik ve
  • Gıda güvensizliği.

GEZEGEN İÇİN

  • Biyoçeşitlilik azalması,
  • Artan karbon ve metan emisyonları ve
  • Doğal tatlı su filtrasyonunun kaybı.

“İnsan ve Doğa için Sulak Alan Eylemi” temasıyla kutlanacak olan 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü 2022, dünyanın sulak alanlarını yok olmaktan kurtarmak ve bozduklarımızı eski haline getirmek için finansal, beşeri ve politik sermayeye yatırım yapma çağrısıdır. Sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını  sağlayan eylemlerin önemini vurgulamaktadır.

Sürdülebilir Kalkınma Amaçları 15.1:  2020 yılına kadar, uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükler doğrultusunda, özellikle ormanlar, sulak alanlar, dağlar ve kurak alanlar olmak üzere, karasal ve iç tatlısu ekosistemlerinin ve bunların hizmetlerinin korunmasını, restore edilmesini ve sürdürülebilir kullanılmasını sağlamaktır.

Kaliteli eğitim olmadan insani beceriler geliştirilemez, insani beceriler kazanılmadan da sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak mümkün değildir, diyor ve “Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yetkinlik Kitabı”mızın 15. etkinliğini çalışarak, sizde Birleşmiş Milletler Uluslararası Günü olarak kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü kutlamalarına katılabilirsiniz.

#WorldWetlandsDay

#ActForWetlands

Çelebi KALKAN
Küresel Okullar Savunucusu
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

KAYNAKLAR:

http://cevre.ankara.edu.tr/2021/02/13/dunya-sulak-alanlar-gunu/

www.worldwetlandsday.org

https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Haber/156/2-Subat-Dunya-Sulak-Alanlar-Gunu

https://www.unep.org/events/un-day/world-wetlands-day-2022

 

YAZAR HAKKINDA

Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği mezunu olup, 16 yıldır sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Scientix STEM Projesi Türkiye Elçisi ve Küresel Okullar Türkiye Savunucusudur. Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çalışmaları yapan Çelebi KALKAN, Çocuklar için Masallarla STEM+A ve Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yetkinlik Kitabının yazarıdır.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo