Biyobozunur atıklar organik temelli yapılardır. Atıklar arasında yüksek değerde olan türdür.
Buna göre uygun bertaraf yöntemi seçilmelidir. Uygun bertaraf yöntemlerinden bazıları: gazifikasyon, biyometanizasyon, kompostlama, düzenli depolama vb. Bugün bahsedeceğimiz tesis ise gazifikasyon tesisidir.
Bahsi geçen atıklarda yönetmeliklere göre nem yüzdesi max 15 olmalıdır.
Gazifikasyon tesisinde gazlaştırma sistemi kullandığımızı farz edelim. Tesiste kullanılacak atıklar ilk önce ön işleme alınır. Buradaki amaç; diğer ünitelerde atığın sorun yaratmayacak şekilde homojen olması ve küçük boyuta getirilmesidir. Sonrasında yakıt besleme haznelerine gönderilir. Gazlaştırma reaktörü: kurutma, piroliz, indirgenme, yükseltgenme adımlarından oluşmaktadır. Gazlaştırma reaktörü maliyeti ve atıkların kalitesi açısından buhar/hava/oksijen üçlüsünden biri hava kullanılması uygun bulundu. Gazlaştırma reaktöründeki prensip şu şekildedir: yakıt reaktöre gelir, hesaplamalara göre reaktör içerisine hava verilir. Sonucunda kül ve cüruf çıkar. Ayraten sentez gazı denilen değerli bir gazda ortaya çıkmaktadır.
Tesis içerisinde sıra gaz temizleme ünitelerindedir. Bu ünitenin amacı; gazlaştırma reaktörü sonucunda atıklara bağlı olarak birçok sentez gazı ile karışık gazlar meydana gelmektedir. Bu yüzden sentez gazının tutulup diğer gazlardan ayrıştırılması sağlanır. Oluşan atık ısılarla ısı ve enerji geri kazanımı mümkündür. Gerekli enerji (ısı ve elektrik) kapasitesi belirlenir. Eğer çok yüksek miktarlardan bahsediyorsak gaz depolama ünitesinde biriktirilmelidir. Eğer çok az miktarda gazlardan bahsediliyorsa oluşan gaz direk şebekeye verilir.
Tesiste kullanılan su miktarı yok denilecek kadar azdır. Hem su kullanımının azaltımı hem enerji tasarrufu hemde atıkların geri kazanımı sağlanmış olur. Böylelikle biyobozunur atıklar için sürdürülebilirlik sağlanmış olur.
Yazar: Fatma SEVİM / SustainabiliThink Club- Sürdürülebilir Düşünce Topluluğu
Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...