ECO2N SG EĞİTİMİ 400x85 07 02 05

rielli temmuz banner

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanun Tasarısı

Çok
13 yıl 2 ay önce #950 Yazan: martiegitim
İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanun Tasarısı, martiegitim tarafından oluşturuldu
Bakanlar Kurulu'na gönderilen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı Taslağı", TBMM'den de geçerse tüm çalışanların kanun güvencesine alınacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevcut İş Kanunu'nu Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği direktiflerine uyumlu hale getirme çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in imzalanmak üzere Bakanlar Kurulu'na gönderdiği "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı Taslağı" kurulda görüşüldükten sonra TBMM'de kabul edilirse kamu çalışanları kanun güvencesine alınacak, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ilk kez müstakil bir kanun yapılmış olacak. Zira mevcut yasal düzenlemede 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler bulunmasına karşın kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenleme yer almıyor.

Taslak yasalaşırsa neler olacak?
Silahlı kuvvetler, kolluk kuvvetleri ile MİT'in tatbikat ve harekatları, sivil savunma kurtarma faaliyetleri, ev işleri, kendi nam ve hesabına çalışmaların kapsam dışı tutulduğu taslağın yasalaşması durumunda iş dünyasını ve çalışanları şu değişiklikler bekliyor:
Bir işyerinin birden fazla işveren tarafından kullanılması halinde, işverenler, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesini ve uygulanmasını işbirliği içinde yapacak.
Alt işverenin kendi çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini asıl işveren sürekli olarak denetleyecek.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme veya hizmet alımı yükümlülüğünde aranan 50 işçi çalıştırma şartı kaldırılıyor.
İşverenlere, yangınla mücadele, kişilerin tahliyesi, ciddi ve yakın tehlike gibi acil durumlar için önceden planlama ve hazırlık yapma yükümlülüğü getiriliyor.
İş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri tek bir kuruma yani Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak.
Üç ve daha fazla iş göremezlikle sonuçlanan iş kazaları bildirilecek ve istatistiklerde esas alınacak.
Sağlık kuruluşlarına, kendilerine intikal eden iş kazası ve meslek hastalıklarını 10 gün içinde çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirme yükümlülüğü getiriliyor.
İşveren,çalışanlarının, iş sağlığı ve güvenliği ilgili görüşmelere katılmalarını sağlamak ve görüşlerini almakla yükümlü kılınıyor.
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili politika ve stratejiler konusunda öneriler geliştirmek, tavsiyelerde bulunmak üzere kamunun ve çeşitli sosyal tarafların temsil edildiği "Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi" kurulacak.
İş sağlığı ve güvenliği konularında çalışmalara katılma, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsilen iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ihdas edilecek.
İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirlerin maliyeti hiçbir şekilde çalışanlara yansıtılmayacak.
İşverenler,işyerlerine gelen geçici çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak gerekli bilgileri verecek.
İşyerleri, çalışma ortam ve şartları dikkate alınarak az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılıyor.
İşletme belgesi alma mecburiyeti kaldırılmaktadır.
İşyeri kapatma yerine işin tamamen veya kısmen durdurulması hükmü getirilmektedir.
On kişiden az çalışanın bulunduğu işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili hizmetler ilgili meslek kuruluşlarının da desteğiyle kamu eliyle verilecektir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Destekleyenler

Welcome in the demo