ECO2N SG EĞİTİMİ 400x85 07 02 05

rielli temmuz banner

Hava Yönetimi - Sıkça Sorulan Sorular

Çok
12 yıl 2 hafta önce #1737 Yazan: cevremuhendisi
Hava Yönetimi - Sıkça Sorulan Sorular, cevremuhendisi tarafından oluşturuldu
1 - Kontrole Tabi Katı Yakıt İthalatı Yapmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım?
30 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Katı Yakıtların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2013/7)” kapsamında Bakanlığımızdan “İthalatçı Kayıt Belgesi” ve yakıtın kullanım amacına göre “Kontrol Belgesi” alınması gerekmektedir.
Ayrıca ithal edilecek her parti için ilgili il müdürlüğünce uygunluk denetimi sırasında her partiden numune alınarak, uygunluk denetimi yapılmaktadır.

2 - Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Yakıt İthalatçısı Kayıt Belgesi İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
1. Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi (oda kaydı) (ilgili kurumlardan veya noterden onaylı)
2. Vergi levhası
3. Noter onaylı imza sirküleri
4. Tebliğ ekinde yer alan taahhütname (Ek-1)

3 - Kontrol Belgesi İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?
a. Kontrol Belgesi formu (1 adet)
b. Proforma faturanın bir örneği ve yeminli tercüme bürosunca onaylı tercümesi (yakıtı kendi ihtiyacında kullanmak üzere ithal eden sanayiciler hariç)
c. İmza sirküleri fotokopisi
d. Döner sermaye makbuzu

4 - Kayıt ve Kontrol Belgelerini Ne kadar Sürede Alabilirim?
Bakanlığımıza yapılan ithalatçı kayıt ve kontrol belgesi talepleri, başvuru dosyalarında yer alan evrakların eksiksiz olması durumunda; en çok 15 iş günü sonunda düzenlenerek ithalatçı veya temsilcisine gönderilir.

5 - Kayıt Belgesi ve Kontrol Belgesinin geçerlik süresi ne kadardır?
Kayıt Belgesi ve Kontrol Belgeleri takvim yılı süresince geçerlidir.

6 - İthal Edilecek Kontrole Tabi Katı Yakıt Parametreleri Nelerdir?
İthal edilecek kontrole tabi katı yakıt parametrelerine ilişkin parametreler Bakanlığımız 24.02.2011 tarih ve 2011/4 sayılı “İthal Katı Yakıtlar Genelgesinde” belirlenmiştir. Bu Genelgeye Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Web sayfasının Mevzuat bölümünden ulaşılabilir.

7 - Satın Aldığım Isınma Amaçlı Kömürlerin Bakanlıkça Belirlenen Limitleri Sağlayıp Sağlamadığını Nasıl Öğrenebilirim?
Isınma amaçlı kullanılan katı yakıtların ilgili mevzuat çerçevesinde torbalanarak satışa sunulması gerekmektedir. Torba üzerinde ithal kömürlerde kontrol belgesi numarası, yerli kömürlerde uygunluk izin belgesi numarası bilgileri ile Bakanlığımız limit değerleri yer almaktadır. Gerekli görülmesi durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak yakıttan alınacak numuneler Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlara analiz ettirilebilir.

8 - Isınma Amaçlı Kullanılan Katı Yakıt Parametreleri Nelerdir?
13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ile ısınma amacıyla kullanılacak yakıtlara ilişkin hususlar belirlenmiştir. Bu Yönetmeliğin en güncel haline Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Web sayfasının Mevzuat bölümünden veya Başbakanlık Mevzuat sayfasından ulaşılabilir.

9 - Biyokütle Isınma Amacıyla Yakıt Olarak Kullanılabilir mi?
Isınma amacıyla kullanılacak prina briketlerinin 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ile belirlenen özellikleri sağlaması gerekmektedir. Bu Yönetmeliğin en güncel haline Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Web sayfasının Mevzuat bölümünden veya Başbakanlık Mevzuat sayfasından ulaşılabilir.
Prina dışındaki diğer biokütlelerden elde edilen briketlerin analiz sonuçları Bakanlığımızca değerlendirilerek kullanılıp kullanılamayacağına karar verilir.

10 - Sanayi tesisleri hakkındaki şikayetlerimizi nasıl iletebiliriz?
Şikayet konusu ilin Valiliğine (il Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü) veya Bakanlığımıza (ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü) şikayetin iletilmesi gereklidir.

11 - Şikayet edilen tesis Valiliklerce nasıl değerlendirilmektedir?
Öncelikle tesisin Çevre Mevzuatına göre yerinde incelenmesi yapılmakta, çevre iznine tabi olup olmadığına ve izni bulunup bulunmadığına, Mevzuatta yer alan tedbirlerin alınıp alınmadığına bakılmaktadır.

12 - Kırma eleme sınıflandırma tesislerinin sağlamakla yükümlü olduğu hususlar nelerdir?
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği Ek-1 de yer alan tozumaya karşı belirtilen önlemlerin alınması, Yönetmelikte belirtilen PM ve çöken toz değerlerinin sağlanması ve Çevre İzni almaları gereklidir. Yönetmeliğe Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Web sayfasının Mevzuat bölümünden veya Başbakanlık Mevzuat sayfasından ulaşılabilir.

13 - Sanayide kükürt oranı yüksek yakıtların kullanılmasına engel olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?
İl Mahalli Çevre Kurulu Kararlarında bu hususlar her yıl belirlenmekte olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden öğrenilebilir.

14 - Kömür, kömür tozu veya kum gibi yığma malzemelerden kaynaklanan tozumanın önlenmesi için alınması gereken tedbirlere nasıl ulaşabiliriz?
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği Ek-1 de yer alan tozumaya karşı alınması gereken önlemler belirtilmektedir. Yönetmelik Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü web sitesinde Mevzuat başlığı altında yer almaktadır.

15 - Baca yüksekliğinin kısa olmasının sakıncası nedir?
Baca yüksekliğinin yetersiz olması emisyonların hava akımı ile dağılımını önleyeceğinden yakın bölgede hava kirliliğinin artmasına neden olacaktır. Ayrıca bu durumda emisyon ölçüm standartlarının sağlanamaması da söz konusudur.

16 - Asit yağmurlarına neden olan etkenler nelerdir? Zararları nelerdir?
Asit yağmurları kükürt oksitler ve azot oksitlerin atmosferde bir dizi tepkime sonucu su buharı ile birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Asitler ile tepkimeye girebilecek malzemelerin aşınmasına ( Mermer ve metaller vb) neden olur. Bazı hassas bitkilerde yanma ve zaman içinde göllerin pHlarının değişmesine sebep olur.

17 - Hava kalitesi izleme istasyonları verilerine nasıl ulaşılabilir?
Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı www.havaizleme.gov.tr aracılığıyla edinilebilir.

18 - Hava Kalitesi Haber Bültenleri nasıl edinilebilir?
18 Ocak 2012 tarihi itibariyle 05.01.2012 tarih ve 28164 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2011/2630 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre "Resmi İstatistik Programı (2012-2016)"nda yer alan hava kalitesi istatistiklerinin, 2012 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanacağı belirtilmektedir. Bu bağlamda 18 Ocak 2012 tarihi itibariyle Hava Kalitesi Haber Bültenleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ana sayfası ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında yer alan "Hava Kalitesi Değerlendirme" başlığı altında yayınlanmaktadır.

19 - Bisiklet yolu kapsamında ilgili dokümanlar hakkında nasıl bilgi edinilebilir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması, gürültü kirliliği, küresel ısınma üzerinde olumlu etki yaparak insan sağlığının ve çevrenin korunması açısından önem taşıyan, ekonomiye de olumlu katkıları olduğu bilinen bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için uygun bisiklet yollarının yapılması amacıyla, bisiklet yollarının yapılmasına yönelik hazırlanmış projelerden uygun bulunanları Bakanlık bütçe imkanları dahilinde destekleneceği duyurulmuştur.
Konu ile ilgili taahhütname, protokol, bisiklet yolu kılavuzu ile bisiklet yolu projelerinde dikkat edilmesi gereken hususlara dair özet bilgi, konu ile ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan toplantılara dair bilgi notları ve yapılan sunumları kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü internet sayfasında yer alan “bisiklet yolu” başlığı altında yayınlanmaktadır.

20 - Hava kalitesine ilişkin mevzuata nereden ulaşabilirim?
Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı sorumluluğu altında bulunan yönetmelik, genelge, sözleşme vb. yasal mevzuatlar Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü internet sayfasında “Mevzuat” başlığı altında yayınlanmaktadır.

21 - 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında çevresel gürültünün denetiminden sorumlu kurumlar hangileridir?
2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde denetim yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (Merkez ve taşra teşkilatı) aittir. Gerektiğinde bu yetki, Bakanlıkça; il özel idarelerine, çevre denetim birimlerini kuran belediye başkanlıklarına, Denizcilik Müsteşarlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenen denetleme görevlilerine devredilebilir.
Büyükşehir belediye başkanlıkları da dahil olmak üzere toplam 97 belediye başkanlığına, motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan gürültünün kontrolü için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen denetleme görevlilerine (trafik polisi ve polisin görev alanına girmeyen yerler için jandarmaya), gemi ve deniz araçlarından kaynaklanan gürültünün kontrolü için ise Sahil Güvenlik Komutanlığına yetki devri yapılmıştır.

22 - 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında çevresel gürültünün denetiminde kolluk kuvvetinin görevi nedir?
Kolluk kuvvetinin yetki devri yapılmış olan motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan gürültünün kontrolü dışında, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında çevresel gürültünün denetiminde herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır. Ancak, denetlenen yerin özelliğine bağlı olarak güvenlik açısından desteği alınmalıdır.

23 - 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında yetkili olmayan kurum/kuruluşlara çevresel gürültü ile ilgili şikâyet intikal etmesi durumunda nasıl bir işlem yapılır?
Uygulamada gürültü ile ilgili şikayetlerin yetkili olmayan belediyelere/kolluk kuvvetine intikal etmesi durumunda, ilgili belediye/kolluk kuvveti tarafından şikayetlerin, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yetki devri yapıldı ise yetki devri yapılan belediyeye yönlendirilmesi gerekmektedir.

24 - 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamına girmeyen ev faaliyetleri ve komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan gürültünün denetimi kimler tarafından yapılacaktır?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği madde 26’da belirtilen ev faaliyetleri dışındaki gürültüler ile komşuların oluşturduğu gürültü 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamı dışındadır.
Bu faaliyetler nedeniyle oluşacak gürültünün ilgili belediye tarafından belirlenecek esas ve kriterler çerçevesinde Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası verilmesi (Belediye zabıtası veya kolluk kuvveti tarafından) gerekmektedir.

25 - Dini Tesislerden kaynaklanan şikâyetlerin değerlendirilmesi nasıl yapılacak?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre; Diyanet İşleri Başkanlığına dini tesislerde ses yükseltici kullanımından çevreye yayılan sesin kontrolüne ilişkin esasların belirlenmesi görevi verildiğinden, şikâyetlerin, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı İl/İlçe müftülüklerine bildirilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: maliunvan1

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Destekleyenler

Welcome in the demo