rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Tekstil Sektöründe Ozon Kullanımı

tekstil sektorunde ozon kullanimi
Ozon gazının kullanım alanlarından biri tekstil endüstrisi olarak karşımıza çıkıyor.

Ağartma işleminde kimyasallara gerek kalmadan ozon uygulaması yapılması, ürünleri daha sağlıklı hale getiriyor. Hem tüketiciler için gerekli sağlık koşullarını yerine getiren hem de üreticiler için ekonomik tasarruf sağlayan bu yöntem, günümüzde oldukça tercih edilmektedir.

Ozon, kuvvetli bir oksidan olması yönüyle birçok kimyasaldan daha fazla potansiyele sahiptir. Ayrıca hammaddesi olan oksijene dönüşümünde de geriye hiçbir kalıntı bırakmaz. Yeterli sürede ve koşulda uygulanma şekli ile uygulandığı alanlarda en başta dezenfeksiyon olmak üzere birçok etki sağlar. Ayrıca etkilerinden biri de renk açıcı bir özelliğe sahip olmasıyla gelmektedir.

Ozon gazının renk açıcı özelliğinin bulunması, ozon teknolojisini tekstil sektöründe önemli bir konuma getirdi. Ozonun bu alandaki gelişimi her geçen gün ilerlemektedir. Kumaşların ağartma işlemlerinde hijyenik ve pratik bir işlev sunan ozonlama sistemi artık birçok tekstil işletmesi tarafından güvenle uygulanan bir yöntem olmuştur.

tekstil sektorunde ozon kullanimi 1

Renk Ağartma İşleminde Ozon Kullanımı

Ağartma işlemi, tekstil ürünlerinde ham renginin giderilerek daha iyi bir görünüm kazandırılması ve beyazlatılması işlemidir. Ağartma işlemi sırasında üretim esnasında ürüne yapışan yabancı maddeler giderilerek ürün beyazlatılır ve temizlenmesi de sağlanır. Basılacak kumaşlar için ağartma işleminin mutlaka uygulanması gerekir.

Kumaşların ağartılması sırasında boyama kalitesinin düşmesi ve baskıda canlı renkler elde edilememesi gibi problemler yaşanmaktadır. Dolayısıyla boyamanın canlılığı ve parlaklığı için oldukça önem taşıyan ağartma işleminin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Ozonun bu konuda en risksiz seçenek olması, onu bir adım öne taşıyor. Bu nedenle ozon kullanımı, tekstil firmalarının en güvenilir tercihlerinden biri oluyor.

Denim Yıkamada Ozon Kullanımı

Denim kumaşların terbiyesinde özel yıkama tekniklerine başvurulmalıdır. Ürünlerde renk bütünlüğünü ve kaliteyi korumak için ürüne son şeklini veren bu adım oldukça önemlidir. Ağartma işlemiyle birlikte yıkama uygulamasında da ozonun güçlü etkisi görülmektedir. Ozon gazı ile yapılan yıkamalarda hiçbir zararlı kalıntı bırakılmadan temizleme yapılır. Sonuç olarak toksik etkisi bulunan kimyasalların aksine ozon, tekstilde sağlıklı ve güvenli bir alternatif olarak yerini almıştır.

Kimyasal kullanımını düşürür, tasarruf sağlar.

Ürün üzerinde kalıntı bırakmaz. Böylece giysinin insan cildine verebileceği tahriş ve olumsuzlukların önüne  geçilmiş olur. Ayrıca, bugün Dünyamızda tekstil boyahanelerinin arıtma tesislerinde, geri kazanım üniteleri kurulmaya başlamış olup, ozon da bu alanda yerini almıştır.

Dünyada bilinen en güçlü dezenfektan ve önemli bir renk açıcıdır.

  • Ozon uygulamaları 70’li yılların başında başlamış ve dikkate değer boyutlarda renk giderimi sağlanmıştır.
  • Ozon tüm boyalı ürünlerde, özellikle denimde kullanılan dispergatör ve lakkaza dayalı çalışmaları tamamen doğal yollarla yapmaktadır.
  • Ozonla ağartma işlemi, yıkama sektöründe sıkıntı yaratan ve toksik etkisi bulunan kimyasalların ortadan kalkması ve hypo’nun yerine kullanılması açısından son derece önemlidir.
  • Parça yıkamada, özellikle denim yıkamada geri boyamayı tamamen yok etme, lakkaz enzimi ve türevi kimyasallarla yapılan ürünleri masrafsız elde etme imkânı sağlar.
  • Ürünlerde birbirine yakın renk farklılıklarını dengeleyerek, hypoclorite’lerin yaptığı tüm işlevleri yapabilmektedir.
  • Atık sudaki kimyasal maddelerin elimine edilip, atık suyun geri kazanılmasında etkin rol oynamaktadır.

İşletmeye mali ve çevre koruması açısından birçok katkı sağlamaktadır.

  • Geri boyama ve ağartma işlemlerinde kullanılmaktadır.
  • Kimyasal sarfiyatını azaltır.
  • Denime zarar vermez.
  • İşlem süresini kısaltır.
  • İşletme maliyetini düşürür.
  • Kumaş üzerinde kalıntı bırakmaz.

tekstil sektorunde ozon kullanimi 2

 

-------------------------English Version-----------------------

Ozone Use in Textile Industry

One of the uses of ozone gas is the textile industry. Ozone application without chemicals in the bleaching process makes the products healthier. This method, which both fulfills the necessary health conditions for consumers and provides economic savings for producers, is highly preferred today.

Ozone has more potential than many chemicals in terms of being a strong oxidant. In addition, it leaves no residue behind in its conversion to oxygen, which is its raw material. It provides many effects, especially disinfection, in the areas where it is applied, with the way it is applied in a sufficient time and condition. In addition, one of its effects comes with its lightening feature.

The discoloration of ozone gas has brought ozone technology to an important position in the textile industry. The development of ozone in this field is progressing day by day. The ozonation system, which offers a hygienic and practical function in the bleaching processes of fabrics, has now become a method used safely by many textile businesses.

Use of Ozone in Color Bleaching Process

Bleaching is the process of removing the raw color of textile products and providing a better appearance and bleaching. During the bleaching process, the foreign substances that adhere to the product during the production are removed and the product is bleached and cleaned. The bleaching process must be applied for the fabrics to be printed.

During the bleaching of fabrics, problems such as the decrease in dyeing quality and the inability to obtain vibrant colors in printing are experienced. Therefore, the bleaching process, which is very important for the liveliness and brightness of the dyeing, must be done correctly. The fact that ozone is the most risk-free option takes it one step further. For this reason, the use of ozone is one of the most reliable choices of textile companies.

Using Ozone in Denim Washing

Special washing techniques should be used in the finishing of denim fabrics. This step, which gives the final shape to the product, is very important in order to maintain the color integrity and quality of the products. A strong effect of ozone is observed in the washing application together with the bleaching process. Cleaning is done without leaving any harmful residue in the washings with ozone gas. As a result, unlike chemicals with toxic effects, ozone has taken its place as a healthy and safe alternative in textiles.

 

It reduces the use of chemicals and provides savings.

It does not leave any residue on the product. Thus, the irritation and negativity of the clothing on human skin is prevented.

In addition, recovery units have begun to be established in the treatment facilities of textile dyehouses in our world, and ozone has taken its place in this field.

 

It is the most powerful disinfectant known in the world and an important bleach.

  • Ozone applications started in the early 70's and remarkable color removal was achieved.
  • Ozone performs the works based on dispersing and lacquer used in all dyed products, especially denim, in a completely natural way.
  • The process of bleaching with ozone is extremely important in terms of eliminating the chemicals that cause trouble in the washing sector and having toxic effects and using it instead of hypo.
  • It provides the opportunity to completely eliminate back dyeing in piece washing, especially in denim washing, and to obtain products made with laccase enzyme and its derivative chemicals inexpensively.
  • By balancing close color differences in products, it can perform all the functions that hypoclorites do.
  • Plays an active role in the elimination of chemical substances in waste water and in the recovery of waste water.

 

It provides many contributions to the business in terms of financial and environmental protection.

  • Used in back dyeing and bleaching processes.
  • It reduces chemical consumption.
  • It does not damage the denim.
  • It shortens the processing time.
  • It reduces the operating cost.
  • It does not leave any residue on the fabric.

 

tekstil sektorunde ozon kullanimi 3

Kaynakça:

  • https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=QhT8DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA13&dq=Ozone+Use+in+Te xtile+Industry&ots=WKnz36Wjn8&sig=-MKmGC9e3lSwlchCH5uWWn7vLRc&redir_esc=y#v=onepage&q=Ozone%20Use%20in%20Textile%20Industry &f=false
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119710288.ch9

 

Yazar: Gamze CİVELEK

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo