RE-You Projesi kapsamında düzenlenecek eğitim programının temel amacı, teknik bölümlerden mezun olmuş 18-29 yaş arası 480 gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmelerine yardımcı olacak nitelikleri kazandırmaktır. Başarılı kursiyerlere Türkiye’nin farklı şehirlerindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma imkânı sağlanacaktır.
Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Seviye 5 Ulusal Meslek Standartları (UMS) kapsamında rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz enerjisi alanlarında teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Kursiyerler yenilenebilir enerji sistemleri eğitimlerine ek olarak, kariyer ve kişisel gelişim (motivasyon, zaman yönetimi, iletişim, girişimcilik, yönetim ve organizasyon gibi) konularında da eğitimler alacaktır. Eğitim dili Türkçedir.
Her bir enerji sistemleri eğitimi 3 ay sürecektir. Başvuru sürecinde adaylardan çalışma alanlarına göre enerji sistemlerinden (rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz) birini seçmeleri istenecektir. Her kursiyer yalnızca bir yenilenebilir enerji sistemi eğitimine katılabilecektir.
Eğitim süresince hem uygulamalı (her iki üniversitede kurulan laboratuvarların kullanımı ve Güney Marmara Bölgesi'ndeki yenilenebilir enerji şirketlerine yapılacak saha ziyaretleri) hem de teorik dersler verilecektir.
Başarılı olan kursiyerler, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olmaları halinde, Mesleki
Yeterlilik Kurumu tarafından tanınan Seviye – 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alacaklardır.
Rüzgâr alanında eğitim alacak kursiyerler ayrıca 5 günlük Global Wind Organization Basic Safety Training (https://www.globalwindsafety.org/) katılacak ve başarılı olmaları halinde sertifika alacaklardır.
3 ay boyunca yenilenebilir enerji eğitimleri ve kariyer odaklı kurslar alacak olan 240 teknisyene Elektrik Akım Tesisleri (EKAT) için İş Yetki Belgesi eğitimi verilecektir. Bu nedenle, 3 ay boyunca yenilenebilir enerji eğitimlerine ve kariyer odaklı kurslara katılacak teknisyenler, 1 ay daha sürecek olan EKAT eğitimini de almış olacaklardır (EKAT eğitimlerinin Eylül 2023'te başlaması planlanmaktadır).
30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Elektrik Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin (EKAT) 59. ve 60. maddelerine göre, teknisyenler trafo merkezinde çalışmak veya staj yapmak için bu eğitimi almak zorundadır.
Eğitimler, yetkili kurumların müsaitlik durumuna göre Manisa, İstanbul veya Antalya'da gerçekleştirilecektir.
Eğitim 1 ay sürecek olup, kursiyerler eğitim merkezinin misafirhanesinde konaklayacaktır.
Eğitim ayrıca öğünleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) içerir.
Sınavı geçen başarılı kursiyerler “Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi” almaya hak kazanacaktır.
2. UYGULAMA GEREKSİNİMLERİ
Yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmek üzere mühendislik, fen ve teknik fakülteleri (4 yıl) ve teknik okulların (2 yıl) ilgili bölümlerinden gerekli niteliklere sahip olarak mezun olan 18-29 yaş arasındaki gençler eğitim programından yararlanabilecektir.
Teknisyenler için EKAT gereklilikleri dikkate alınacaktır.
3. MEKAN
Balıkesir Üniversitesi
Çağış Yerleşkesi 10145 Balıkesir
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Terzioğlu Kampüsü, Prof. Dr. Sevim Buluç Sk. No:20, 17100 Merkez/Çanakkale
4. SÜRE
Başvurular Balıkesir'deki eğitim programı için tekrar açılmıştır. Balıkesir Üniversitesi'ndeki eğitim rüzgar, fotovoltaik, biyogaz enerji alanları ve kariyer kursları için toplamda 3 ay sürecektir. Günde 4 ile 8 saat ders olacak, her ders yaklaşık 45 dakika sürecek ve her ders arasında 15 dakika ara veirlecektir. Ayrıca kursiyerlere eğitimin her günü öğle yemeği verilecektir. Detaylı ders programı kursiyer seçiminin ardından paylaşılacaktır. Balıkesir'deki eğitimler için başvurular 31 Mayıs 2023 sonuna kadar alınacaktır.
5. MÜFREDAT
Kursiyerlerin final sertifika sınavlarına girebilmeleri için eğitim programı boyunca derslerin en az %85'ine katılmaları gerekmektedir. Detaylı ders programı için buraya tıklayınız.
Rüzgâr – Eğitim Modülü |
Teknik Olmayan Beceriler |
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) |
Rüzgâr Enerjisi Hakkında Genel Bilgiler |
Rüzgâr Enerjisi Teknolojisi |
Rüzgâr Santrali Projelendirme ve Yönetimi |
Rüzgâr Türbinlerinin İmalatı |
Rüzgâr Türbini Kurulumu ve Devreye Alınması |
Çalışan ve Arızalı Rüzgâr Türbinlerinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi |
Eğitim programları için buraya tıklayınız.
Biyogaz – Eğitim Modülü |
Biyogaz Teknolojisi İçin Temel Bilgiler ve Terminoloji |
İş Organizasyonu, Çevre Yönetim Sistemleri, İş Sağlığı ve Güvenliği |
Anaerobik Biyoteknoloji ve Biyogaz Teorisinin Temelleri |
Biyogaz Tesisi Bileşenleri ve İnşaatı |
Biyogaz Sistemlerinin İşletilmesi, İzlenmesi ve Bakımı |
Biyogaz Tesislerinin Ekonomisi (Sadece Mühendisler İçin) |
Eğitim programları için buraya tıklayınız.
Fotovoltaik – Eğitim Modülü |
Fotovoltaik Teknolojisi İçin Temel Bilgiler ve Terminoloji |
İş Organizasyonu, Çevre Yönetim Sistemleri, İş Sağlığı ve Güvenliği |
Fotovoltaik Enerjisinin Temelleri, Fotovoltaik Sistemleri, Fotovoltaik Sistem Mekaniği |
Fotovoltaik Güç Elektroniği |
Fotovoltaik Sisteminin Mekanik Tasarımı Uygulaması |
Fotovoltaik Sisteminin Elektriksel Tasarımını Gerçekleştirme ve Sistemi Devreye Alma İçin Hazırlama |
Eğitim programları için buraya tıklayınız.
Kariyer Planlama – Eğitim Modülü |
İş Kültürü |
İş Etiği |
Kariyer |
Üretkenlik |
Kişisel Gelişim |
Mesleki İngilizce |
Eğitim programları için buraya tıklayınız.
6. KARŞILANAN MASRAFLAR & KONAKLAMA
Tüm RE-You faaliyetleri ücretsizdir. Bu nedenle kendilerini RE-You yetkilisi olarak tanıtan ve RE-You hizmetleri için başvuru ücreti olarak para talep eden kişilere itibar edilmemelidir.
Kursiyerlerin Çanakkale/Balıkesir'e gidiş-dönüş masrafları (bir kereye mahsus olmak üzere) proje tarafından karşılanacaktır. Kursiyerlerin ikamet ettikleri şehre bağlı olarak en uygun seyahat seçeneği (uçak, otobüs, tren yolculuğu) seçilecektir. 3 aylık eğitim süresi boyunca kursiyerler hafta sonları özel sebeplerle şehir dışına çıkmak isterlerse yol masrafları proje tarafından karşılanmayacaktır. Ayrıca kursiyerlerin şehir içi seyahatleri proje tarafından organize edilecektir.
Kursiyerlerin 3 aylık eğitim süresi boyunca haftanın 7 günü konaklama ve yemek giderleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) proje tarafından karşılanacaktır.
Kursiyerler Balıkesir ve Çanakkale'de bulunan yurt, otel, misafirhane, lojman gibi tesislerde kalacaklardır. Adayların seçiminin ardından konaklamaya ilişkin detaylar açıklanacaktır. Ayrıca kursiyerler için konaklama ücretsizdir.
Kursiyerlere harçlık ödenmeyecektir. Bununla birlikte, eğitim süresince tüm konaklama ve yemek masrafları karşılanacaktır.
7. SEÇME & KABUL
Kursiyer seçiminde üniversitelerden veya teknik okullardan alınmış geçerli bir diploma, ilgili iş deneyimi ve stajlar dikkate alınacaktır.
8. ÖNEMLİ TARİHLER VE SON TARİHLER
Başvuru portalı 1 Haziran 2023 tarihine kadar erişime açık olacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.
9. NASIL BAŞVURULUR?
Başvurular web sitesi üzerinden yapılacaktır.
10. DESTEKLEYİCİ DOKÜMANLAR
Başvurular sırasında Kimlik Kartı, E-Devlet Mezuniyet Belgesi ( https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama ) yüklenmelidir. Üniversite ya da Meslek Yüksekokullarının son sınıflarında eğitim görmekte olan, ancak RE-You Proje eğitimlerinin başlayacağı tarihte mezun olacak durumda olan adaylar, geçerli bir “Geçici Mezuniyet Belgesi” yükleyerek başvuru yapabilir.
Proje ofisi, başvuru sırasında beyan edilen bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla adayla iletişime geçebilir ve belgelerin asıllarını talep edebilir.
11. KONFERANS VE FUARLAR
Eğitimlerde yüksek başarı gösteren kursiyerler, tüm masrafları projeden karşılanacak şekilde Türkiye'nin farklı illerinde düzenlenecek Yenilenebilir Enerji Fuarlarına ve Konferanslarına katılabilecektir.
12. İLETİŞİM
Balıkesir Proje Ofisi:
Gaziosmanpasa Mah. 189. Sk No: 7/1-2 10100
Altıeylül/Balıkesir Türkiye
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.