
COP31 Ev Sahipliği Gerilimi: Erdoğan ve Albanese Mektupla Diplomasi Başlattı
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, gelecek yıl yapılacak COP31 İklim Zirvesi’nin ev sahipliği konusundaki çıkmazı çözmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdiğini açıkladı.
2022 yılında hem Türkiye hem de Avustralya, Birleşmiş Milletler’in prestijli iklim konferansına ev sahipliği yapmak için başvuru yapmış, ancak o tarihten bu yana iki ülke de birbirine taviz vermemişti.
Albanese, Sky News kanalına yaptığı açıklamada, “Konuyu sonuçlandırmak için net bir süreç yok. Erdoğan’a yazdım, görüşmelerimiz sürüyor,” ifadelerini kullandı.
“Bir fikir birliği yoksa işler zorlaşıyor. Bizim teklifimiz Pasifik ülkeleriyle ortak bir ev sahipliği üzerine kurulu.”
— Anthony Albanese, Avustralya Başbakanı
Pasifik’in Desteği Avustralya’nın Elini Güçlendiriyor
Avustralya’nın teklifine, 18 üyeli Pasifik Adaları Forumu tam destek veriyor.
Yükselen deniz seviyeleri nedeniyle ciddi risk altında olan Tuvalu ve Kiribati gibi ada ülkeleri için bu zirve, sadece politik bir gündem değil, varoluşsal bir mesele anlamı taşıyor.
Albanese, Avustralya’nın bu ülkelerin çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu belirterek, “İklim değişikliği Pasifik için bir güvenlik meselesi. Biz, bölgemizde bu sorunun çözümüne öncülük etmek istiyoruz,” dedi.
Türkiye: “İklim Diplomasisinde Liderlik Etmeye Hazırız”
Ankara ise, coğrafi avantajını ve düşük karbon geçmişini öne çıkarıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin Akdeniz havzasında yer aldığı için iklim krizinden doğrudan etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Tarihsel sorumluluğumuz az olsa da, kararlı eylemlerimizle küresel iklim mücadelesinin aktif aktörlerinden biriyiz,” ifadelerini kullanmıştı.
Kurum ayrıca, Türkiye’nin Avustralya ile ortak ev sahipliği fikrine açık olduğunu belirterek, “Deneyimlerimizi paylaşmaya ve çok taraflı iklim diplomasisinde liderlik etmeye hazırız,” demişti.
BM’den Uyarı: “Gecikme Yararsız”
Birleşmiş Milletler, Temmuz ayında her iki ülkeye de anlaşmazlığı çözme çağrısı yaparak, kararın daha fazla ertelenmesinin “yararsız ve gereksiz” olduğunu bildirmişti.
COP31’in ev sahibine, Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu (WEOG) üyesi 28 ülkenin oybirliğiyle karar vermesi gerekiyor. Ancak şu anda bu konuda net bir uzlaşı sağlanmış değil.
🌍 “İklim Diplomasisi”nde Yeni Dönem
COP31 tartışması, yalnızca ev sahipliği meselesi değil — aynı zamanda iklim politikalarının küresel güç dengelerinde nasıl konumlandığını da gösteriyor.
Hem Türkiye hem Avustralya, kendi bölgelerinde iklim eylemini güçlendirmeyi hedefliyor; fakat bu yarış, diplomasi kadar stratejik vizyonun da sahnesine dönüşmüş durumda.



Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir.