rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Malatya HES İstemiyor

malatyatohma_sMalatya'nın Darende ilçesindeki Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) karşı 11 bin imza toplandığı bildirildi.
Darende Zaviye Mahallesi Muhtarı Celalettin Ateş, Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan HES'e karşı başlattıkları kampanyaya 11 bin kişinin imzalarıyla destek verdiğini söyledi.

Toplanan imzaları Darende Kaymakamlığı aracılığıyla yetkililere iletmeyi planladıklarını belirten Ateş, Tohma Çayı'nın doğa harikası bir yer olduğunu, bu nedenle bozulmasını istemediklerini ifade etti.

Santralin doğal denge ve ekolojik yapıyı etkileyerek, Darende bölgesine yarardan çok zarar vereceğini savunan Ateş, turizm kenti olma yolunda ilerleyen ilçenin doğal yaşam alanlarını enerji üretme uğruna bozulmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Muhtar Ateş, fizibilite çalışmaları yapan birkaç enerji firmasının Tohma Çayı'nın Hacılar ve Zaviye Mahallesi arasındaki kısımlara kurmak istediği santralin binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Darende'nin cazibesine gölge düşüreceğini ileri sürdü.

Alabalıkların yaşam alanı

Celalettin Ateş, şöyle dedi:
''İkinci derece doğal sit alanı olan Tohma Kanyonu'na HES kurmak istiyorlar. Burası ülkemizde ender yetişen kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanıdır. Bu balıklar, temiz serin sularda yavrular ve çoğalarak bazı hastalılara iyi geldiği tıbben ispatlanan şifalı canlılardır. Buraya bir HES kurulması, öncelikle bu canlı türünün yok olması demektir. Suyun kanala alınarak bir süre taşınmasıyla, su yatağında akan miktarın azalması doğal yaşamı etkilemektedir''

Ateş kurulması planlanan HES'e karşı toplumun tepkisi olan 11 bin imzanın, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Orman bakanlıkları, Malatya Valiliği ve ilgili bağlı kuruluşlar ile Sivas Anıtlar Kurulu'na göndereceklerini bildirdi.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo