Bu doküman, yeşil sertifika başvurusu yapan projelerin ön değerlendirme aşamasında yeşil sertifika uzmanlarına yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır.
Bu dosyada bulunan hesaplamaların herhangi bir bağlayıcılığı yoktur.
Kriter adlarının, puanlarının ve hesaplamaların kılavuzdan farklılık göstermesi durumunda mevzuatta bulunan kılavuz geçerlidir.
Bu dosyanın kullanımından doğan sorunlardan dolayı Bakanlık sorumlu tutulamaz.
BİNA ve YERLEŞME sayfalarında korunan değerleri değiştirmek için : "Gözden Geçir" > "Sayfayı Koru" > parola :1234
Gelecekteki puanlama değişikliklerini bu dosyaya geçirmek için gizlenmiş sayfalar açılarak ilgili yerlerde düzenleme yapılmalıdır.
BİNA ve YERLEŞME sayfasında zorunlu kritlerlerde "Evet/Hayır" şeçimi yapılmalıdır.
Versiyonlar
v1.1: 2022 tarihli kılavuza göre hazırlandı.
v1.2: 2024 tarihinde yapılan yönetmelik değişiklikleri kapsamında revize edildi. Bina sekmesine zorunlu kriterlerin doğrulaması eklendi.
YeS-TR Puan Hesaplama (V1.2) Dokümanını İndirmek için TIKLAYINIZ.
Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi
(YeS-TR)
Doğayla uyumlu, yapının arazi seçiminden yıkımına kadar yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilen, iklim verilerine ve yöreye uygun, ihtiyacı kadar enerji ve su tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan bina ve yerleşmelerin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması amacıyla milli imkanlarla oluşturulan sertifikalandırma sürecidir.
Neden Yeşil Sertifika?
Dünyada giderek yaygınlaşan gönüllülük esasına dayanan Yeşil Bina uygulamaları enerji verimliliği ve çevrenin korunması açısından önemli bir adımdır.
Sertifikalandırma ile çevreye daha az zarar veren, enerjiyi en verimli şekilde kullanan, atığını değerlendiren yeşil alan ve sosyal donatısı sağlanmış, üst seviyede ses yalıtımı olan, ulaşım planlaması yapılmış bina ve yerleşmeler oluşturulması hedeflenmiştir.
Yeşil Sertifika sahibi binaların ve yerleşmelerin marka değerlerinin artması ve emsal binalar olarak klasik yapılaşmamıza göre ön plana çıkmaları da önemli kazanımlardandır. Çevre ile uyum içinde yapılanmış, daha iyi bir yaşam kalitesi sunan bu binaların yaygınlaşması yaşam alanlarımızın sürdürülebilirliğini artırarak ulusal ve uluslararası ölçekte prestijli, marka şehirler oluşturabilmemizi sağlama potansiyeline sahiptir.
Yeşil Sertifika sürecinde binalar, Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği, Su ve Atık Yönetimi başlıklarında değerlendirilir ve Yeşil Sertifika almaya hak kazanan binalar puanlarına göre “GEÇER”, “İYİ”, “ÇOK İYİ” ve “ULUSAL ÜSTÜNLÜK” seviyelerinde sertifikası alma hakkı kazanır.
Yeşil Sertifika Kriterleri
Yeşil Sertifika sürecinde binalar, 6 başlıkda değerlendirilir ve Yeşil Sertifika almaya hak kazanan binalar puanlarına göre “GEÇER”, “İYİ”, “ÇOK İYİ” ve “ULUSAL ÜSTÜNLÜK” seviyelerinde sertifikası alma hakkı kazanır.