ECO2N SG EĞİTİMİ 400x85 07 02 05

rielli temmuz banner

Yağmur ve Gri Su Sistemleri İle Yılda 10.2 Milyon Metreküp Sudan Tasarruf

yagmur ve gri su sitemleri ile sudan tasarruf
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından Dünya Su Günü ile ilgili suyun kullanımının önemini vurgulayan animasyonlu paylaşım yapıldı.

Paylaşımda yağmur suyu ve gri su sistemleri animasyon ile anlatılarak, “Suyumuz geleceğimiz. Kaynaklarımızı korumanın ve geleceğe taşımanın ortak sorumluluğumuz olduğunu biliyor, adımlarımızı bu hassasiyetle atıyoruz. Yağmur suyu sistemleriyle yıllık 6,2 milyon metreküp sudan, gri su sistemleriyle ise yıllık 4 milyon metreküp sudan tasarruf edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişikliği ile birlikte 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Filtreden geçirilen yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Yağmur suyu sistemi, depo hacmi 7 metreküpün üzerinde olan parsel alanı 2 bin metrekareden büyük alanlardaki yapılar, parseldeki çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük özel yapılar ve kamu binalarında zorunlu olacak. Bu sayede binalarda yıllık ortalama 6,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak.

1,5 YILDA MOGAN GÖLÜ KADAR SUDAN TASARRUF

Gri su yani; duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular ise arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su sistemleri, yatak sayısı 200’den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan AVM’ler ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak. Bu şekilde binalarda yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak. Yağmur suyu ve gri su sistemleriyle 1,5 yılda Mogan Gölü kadar sudan tasarruf edilmesi hedefleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce mevcut olan binalardaki tadilat vb. inşaat ruhsatı işlemlerinde bu sistemlerin tesis edilmesi zorunlu tutulmayacak.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo