Bitcoin sunucularının gücü ve bakımı için kullanılan su, çevresel sorunları daha da artırıyor.
Son bilgilere göre her Bitcoin işlemi 16 bin ton su veya yüzme havuzu kadar su harcıyor.
Kripto paralar tatlı su sıkıntısı yaratabilir
Ayrıca, Bitcoin ağının arkasındaki hesaplama sürecinin ABD'de yılda 8,6 ila 35,1 milyar litre su ya da işlem başına kabaca bir yüzme havuzu değerinde su kullandığı belirtiliyor. Çalışma, her ikisi de tatlı su kaynaklarından gelen hem doğrudan hem de dolaylı su ayak izlerini içeriyor. Bahsekonu veri merkezleri, soğutma sistemleri ve sunucuların bakımı için havanın nemlendirilmesi amacıyla su tüketimi gerçekleştiriyor.
ABD’de Mart 2023 itibariyle, yaklaşık 300.000 hanenin ortalama su tüketimine eşdeğer 93,5 ila 120 Gigalitre arasında yıllık toplam tüketim olduğu belirtiliyor. Bu arada Bitcoin madenciliğinin çoğu, tüketimi 53,1 ila 68,4 GL tatlı su olan Teksas'ta gerçekleşiyor. Ek olarak bu tüketimler büyük ölçekli Bitcoin operasyonları temel alınarak hesaplanmış durumda. Tüketimin boyutu hakkında bir perspektif oluşturmak için, bir gigalitre (GL) 1.000.000.000 litreye eşdeğerdir.
Tüm bunlar endişe verici olsa da pratik çözümler yok değil. Sunucuların su ile soğutulması yerine dielektrik sıvı ile soğutulması gibi birçok pragmatik çözüm hızlı bir şekilde uygulanabilir. Enerji santrallerinin kuru soğutma sistemleri kullanan rüzgar, güneş ve termoelektrik enerji jeneratörleri gibi su kullanmayan kaynaklara geçmesi halinde dolaylı su tüketimi de azaltılabilir.
Comments powered by CComment