BAE'de yapılan COP 28 BM iklim görüşmelerinde ülkeler ve petrol şirketleri, küresel ısınmayla mücadelede büyük ilerleme sözü verdi.
100 ülke yenilenebilir enerji kullanımını 2030 itibarıyla üç katına çıkartmayı taaahüt etti.
Suudi devi Aramco'nun da aralarında bulunduğu 50 petrol ve doğalgaz şirketi de 2050 itibarıyla, küresel ısınmaya neden olan gazlara ek yapmayı durdurma vaadinde bulundu.
Ancak bu, fosil yakıtların yakılmasını değil, sadece üretimdeki karbon salımını kapsıyor ve karşıtları bu önlemlerin küresel ısınmayla anlamlı bir mücadele olmayacağına dikkat çekiyor.
Ayrıca hedeflerin kaçırılmasına yönelik bir yaptırım yok ve verilen sözler de bağlayıcı değil.
COP 28'in ev sahibi BAE, petrol üretimini önemli ölçüde artırmayı planlıyor
Fosil yakıt kullanımının azaltılmasını amaçlayan COP 28 iklim görüşmelerinin ev sahibi ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini çok büyük ölçüde artıracağı belirlendi.
Adnoc ile ilgili bilgi, petrol piyasasıyla ilgili istihbaratı yaygın bir şekilde hem petrol şirketleri hem de uluslararası kuruluşlar tarafından kullanılan Rystad Enerji tarafından verildi.
Rystad Enerji, gelecekteki petrol ve doğalgaz üretimi tahminlerini hükümet kaynakları ve akademik çalışmaları kullanarak yapıyor.
Buna göre BEA devlet petrol şireti Adnoc 2030 itibarıyla petrol arama çalışmalarını % 42 artıracak.
2030 - 2050 arasında sadece Suudi Arabistan'ın BAE'den daha çok petrol üreteceği tahmin ediliyor.
Adnoc ise projeksiyonların gerçek petrol üretimini değil, üretim kapasitesini gösterdiğini söylüyor.
Şirket, gelecek dört yılda üretim kapasitesini % 7 oranında artırma planlarını daha önce net bir şekilde açıkladıklarını belirtti.
Şirket ayrıca, gelecek on yıllarda bir kısım doğalgaz ve petrole ihtiyaç duyulacağının, geniş kabul gören bir gerçek olduğunu savunurken, faaliyetlerini daha iklim dostu hale getirdiklerini iddia etti.
COP28'e özel jetle uçanlar eleştirildi
COP28'e katılmak için Dubai'ye özel jetle seyahat edenler sosyal medyada eleştiriliyor.
Özel jetler küresel havacılıkta toplam yakıt kullanımının sadece %4'ünü oluştursa da çevresel etkileri çok yüksek.
Enerji yoğun olmalarının yanı sıra, yolcu başına daha büyük uçaklardan daha fazla sera gazı salıyorlar.
University College London (UCL) araştırmacıları, Londra'dan COP28'e özel jetle uçan tek bir kişinin çevresel maliyetinin, doğrudan bir ticari uçuştaki 11 yolcunun maliyetine eşdeğer olduğunu söylüyor.
UCL'de iklim değişikliği profesörü Mark Maslin, geçen yıl Mısır'da düzenlenen COP27 sırasında 315 özel jet yolculuğunun kaydedildiğini ve bu sayının "mümkün olan en güvenli şekilde seyahat etmesi gereken dünya liderlerinin sayısının çok ötesinde" olduğunu söylüyor.
"COP toplantılarının yüz yüze yapılması çok önemli. Ancak bir dünya lideri değilseniz özel jetler kullanmak dünyaya yanlış bir mesaj gönderir" diyor.
Kaynak: BBC Türkçe
Comments powered by CComment