ECO2N SG EĞİTİMİ 400x85 07 02 05

rielli temmuz banner

Plastik Atıklar Vanilya Aromasına Dönüştürüldü

plastik atiklar vanilya aromasina donusturuldu
İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bir bakteri aracılığıyla kullanılmış plastik atıkları vanilya aromasına dönüştürmenin yolunu keşfettiklerini açıkladı.

Küresel plastik atık kriziyle mücadele için yeni bir yöntem olarak niteledikleri çalışma ile ilgili açıklamada bulunan bilim insanı Joanna Sadler, "Bu çalışma, plastik atıkları değerli bir ürüne dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmasının ilk örneği” dedi.

İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bir bakteri aracılığıyla kullanılmış plastik atıkları vanilya aromasına dönüştürmenin yolunu keşfettiklerini açıkladı. Küresel plastik atık kriziyle mücadele için yeni bir yöntem olarak niteledikleri çalışma ile ilgili açıklamada bulunan bilim insanı Joanna Sadler, "Bu çalışma, plastik atıkları değerli bir ürüne dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmasının ilk örneği” dedi.

PLASTİK KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLABİLİR

Araştırmada, plastiklerin bir kez kullanıldıklarında değerlerinin yüzde 95’ini kaybettiği belirtilirken, atıklardan daha değerli malzemeler üretmenin, plastik kirliliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceği bildirildi. Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan çalışmada araştırmacılar, polietilen tereftalat polimer (PET) plastiklerini biyolojik olarak çok sayıda endüstride yaygın olarak kullanılan vaniline dönüştürmek için tasarlanmış bir mikroorganizma olan Escherichia Coli'yi kullandılar.

DÖNÜŞÜMDE TEHLİKELİ ATIK ÜRETİLMİYOR

Green Chemistry dergisinde yayınlanan araştırmada, gıda ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra herbisitlerin, köpük önleyici maddelerin ve temizlik ürünlerinin formülasyonunda bulunan Escherichia Coli’nin plastiği vaniline dönüştürme sürecinde hafif bir reaksiyon meydana geldiği ancak tehlikeli atık üretmediği belirtildi.

‘DÖNGÜSEL EKONOMİ İÇİN ÇOK HEYECAN VERİCİ ETKİLERİ VAR’

Araştırmayı yürüten bilim insanı Joanna Sadler, "Bu çalışma, plastik atıkları değerli bir ürüne dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmasının ilk örneği” derken, “Döngüsel ekonomi için çok heyecan verici etkileri var" şeklinde konuştu.

Araştırmanın başındaki Stephen Wallace da, "Çalışmamız, plastiğin sorunlu bir atık olduğu algısına meydan okuyor” ifadelerini kullanırken, “Bunun yerine plastiği, yüksek değerli ürünlerin elde edilebileceği yeni bir karbon kaynağı olabileceğini gösteriyor" dedi.

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo