rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Dünyada İlk: Yeni Zelanda'dan Finans Firmaları İçin İklim Değişikliği Kanunu

yeni zelandadan finans firmalari icin iklim degisikligi kanunu
Yeni Zelanda'da yürürlüğe girecek yeni yasa ile, şirketler faaliyetlerinin iklim değişikliği üzerindeki etkisini hükümete raporlamak zorunda olacak.

Yeni Zelanda, ülkedeki banka, sigorta ve yatırım şirketlerinin, faaliyetlerinin iklim değişikliğini nasıl etkileyeceğini hükümete raporlama zorunluluğu getiren bir yasa çıkarıyor.   Şirket faaliyetlerinin iklim üzerindeki etkisini raporlama zorunluluğu getiren yasa, dünyada ilk olacak.  Yasaya göre, toplam varlıkları 1 milyon Yeni Zelanda Doları'ndan fazla olan tüm bankalar, sigortacılar ve ülkenin borsasında listelenen tüm hisse senedi finansmanları, şirket faaliyetlerinin iklime etkisine dair açıklama yapmak zorunda olacak. 

Bu kapsama giren şirketler, iklimle ilgili riskleri ve fırsatları nasıl yönetmeyi planladıklarını da hükümete raporlayacak. 

'Bu yasa, iklim risklerini finansal karar alma mekanizmalarının merkezine yerleştirecek'

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, "Finans sektörü yatırımlarının iklim üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu bilmedikçe, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşamayız. Bu yasa, iklim risklerini finansal ve ticari karar alma mekanizmalarının merkezine yerleştirecek" dedi. 

Ülke parlamentosuna sunulan yasa tasarısının bu hafta onaylanması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle şirketler, önümüzdeki yıldan itibaren raporlama yapmaya başlayacak. Yani ilk raporlamalar 2023 yılında şirketler tarafından yapılacak.

Reuters'ın haberine göre, Yeni Zelanda'da söz konusu kriterleri taşıyan 200 yerli ve birkaç yabancı firma var. 

Yeni Zelanda sıfır emisyon hedefliyor

Çevreci politikalarıyla bilinen Ardern hükümeti, kamu sektörünü 2025 yılına kadar karbon nötr hale getirme ve bu yılın ortasından itibaren yalnızca sıfır emisyonlu toplu taşıma otobüsleri satın alma sözü vermişti. 

Yeni Zelanda'da 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının sıfırlanmasını öngören tasarı 2019'da parlamentodan geçmiş, geçen sene ise küresel ısınmayla mücadele için 'acil iklim durumu' ilan etmişti. 

 

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo