rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

TSE 13905 FLORLU SERA GAZLARI İLE ÇALIŞAN VE BU GAZLARI İÇEREN İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA CİHAZLARININ ISI POMPALARININ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNİN ELEKTRİK ŞALT CİHAZLARININ MONTAJ BAKIM VE SERVİS HİZMETİNİ VEREN YERLER İÇİN KURALLAR YAYIMLANDI

florlu sera gazlari 2020
Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ve Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Ozon Tabakasını  İncelten  Maddelere  Dair  Montreal  Protokolü'nün  28.  Taraflar Toplantısında taraf ülkeler tarafından kabul edilen Kigali Değişikliği ile Kyoto Protokolü altında yer alan, yüksek sera gazı etkisi bulunan 18 adet florlu sera gazı Montreal Protokolü kontrol altına alınan maddeler listesine dahil edildi. Öte yandan, florlu sera gazları içeren veya çalışması bu gazlara dayanan ekipmanlara müdahale eden ve ilgili faaliyetleri yürüten gerçek ve tüzel kişilerin belgelendirilmesi için asgari gereklilikleri ve ilgili esasları belirleyen "Florlu Sera Gazı İçeren Veya Çalışması Bu Gazlara Dayanan Ekipmana Müdahale Eden Gerçek Ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ" 24/09/2020 tarihli ve 31254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Florlu sera gazları, yüksek küresel ısınma potansiyelleri sebebiyle önemli ölçüde iklim değişikliğine yol açmakta. Bu nedenle, söz konusu tebliğ kapsamında yer alan florlu sera gazları ile çalışan ve bu gazları içeren iklimlendirme ve soğutma cihazlarının, ısı pompalarının, yangın söndürme sistemlerinin, elektrikli şalt cihazlarının montaj, bakım ve servis hizmetini veren yerlerin görevlerini icra ederken, kalite ve güvenliği sağlamaları önemli.

Florlu Sera Gazı İçeren veya Çalışması Bu Gazlara Dayanan Ekipmana Müdahale Eden Gerçek Ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ’in 7inci Maddesinin ikinci bendinde “  Florlu sera gazları içeren veya çalışması bu gazlara dayanan ekipmanlara müdahale eden ve ilgili faaliyetleri yürüten tüzel kişilerin belgelendirilmesi Hizmet Yeri Belgesi kapsamında TSE tarafından yapılır” hükmü gereği ilgili TSE Standardı hazırlıkları tamamlandı.

Söz konusu Tebliğ ile, florlu sera gazları ile çalışan ve bu gazları içeren iklimlendirme ve soğutma cihazlarının, ısı pompalarının, yangın söndürme sistemlerinin, elektrikli şalt cihazlarının montaj, bakım ve servis hizmetini veren yerler için kurallar kapsamında faaliyetlere ve tüzel kişilere Hizmet Yeri Belgesi sahibi olma zorunluluğu getirildi. Florlu sera gazları içeren veya çalışması bu gazlara dayanan ekipmanlara müdahale eden ve ilgili faaliyetleri yürüten gerçek kişilerin ise  Mesleki Yeterlilik  Belgesi alması gerekiyor.

TSE  tarafından hazırlanan “İş yerleri- Florlu sera gazları ile çalışan ve bu gazları içeren iklimlendirme ve soğutma cihazlarının, ısı pompalarının, yangın söndürme sistemlerinin, elektrik şalt cihazlarının montaj, bakım ve servis hizmetini veren yerler için kurallar” başlıklı  Türk Standardı, TSE 13905 numarası ile    09.11.2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

TSE 13905 Numaralı Standarda ulaşmak için TIKLAYINIZ.

İlgili TSE Standardı ile ilgili bilgi almak ve başvuruda bulunmak için:

TSE Ankara

Hizmet Yeri Belgelendirme Müdürlüğü

İletişim için Kürşat BACANLI:0 507 260 60 11

Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedinsosyal medya twittersosyal medya telegram

 

 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo