nextgen banner

sera gazi hesaplama egitim banner

rielli temmuz banner

rielli temmuz banner

Adana'daki termik santral için Çin bankalarına çağrı: Yeşil enerjiyi destekleyin

termik santral 06 2020
Adana’da yapılmak istenen Hunutlu kömürlü termik santraline desteğini çekmesi için, 20'den fazla sivil toplum kuruluşu Çin bankalarına ikinci kez mektup gönderdi.

Geçen hafta #AdanayaTemizHava kampanyasını başlatan kuruluşlar, bölgedeki mevcut hava kirliliğine dikkati çekerek Çin bankalarından kömür yerine temiz enerjiye finansman sağlamasını istedi.

Çin’deki üç bankaya (China Development Bank, ICBC and Bank of China) ve santralin en büyük ortağı Şanghay Elektrik’e gönderilen mektupta santralin insan sağlığına, biyoçeşitliliğe, tarıma ve iklime yapacağı olumsuz etkilere değinildi. Ayrıca, santral projesinin Türkiye'deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı olduğu savunuldu.

Engellenebilir ölümler ve hastalıklar artacak uyarısı

Çevreciler santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını, ayrıca termik santralin ÇED Raporu’nda, ölçülen hava kirliliği verilerinin ulusal limit değerleri karşılamadığı belirtiliyor.

Mektubun imzacılarından Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) ile Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin modelleme raporunda, Hunutlu Kömür Santrali faaliyette olduğu süre boyunca Adana’da yaklaşık 2 bin kişinin erken ölümüne sebep olacağı yazıldı. Bu hesaba Adana ve İskenderun Körfezi’ndeki üç termik santral daha eklendiğinde erken ölüm sayısının 7 bin 400’e çıkacağı uyarısında bulunuldu.

Termik santralin çocuklarda 27 bin, yetişkinlerde ise 4 bin 500 yeni kronik bronşit vakası ve 3 bin 300 düşük ağırlıkta doğuma neden olmasından korkuluyor.

Uzmanlar, Türkiye’deki termik santrallerinin hava kirliliğine etkisine dair veriler kamuoyuyla paylaşılmadığından, gerçek hayattaki hastalık yükünün modelle sonuçlarından çok daha ağır olmasını öngörüyor. 

caretta caretta

"Santral nesli tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağaları için risk"

Mektupta, santralin bulunduğu Sugözü Kumsalı’nın, korunması gereken önemli bir deniz kaplumbağası yuvalama alanı olmasının da altı çizildi. Santralin inşaatının, nesli “tehlike altında” olduğu belirlenmiş yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama alanına tehdit oluşturduğu için Bern Sözleşmesi’ni ihlal ettiği belirtildi. Projenin ayrıca, hem Çin hem Türkiye’nin imzacı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 8d, 8k ve 14c maddelerine de aykırı olduğu vurgulandı.

İlk mektup yanıtsız kaldı

Çinli banlalara iki ay önce gönderilen ilk mektuba yanıt alamadıklarını belirten Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu'ndan Dr. Sadun Bölükbaşı, "İletişim kanallarını açık tutabilmek ve kendileriyle görüşme talebimizi yinelemek amacıyla ikinci bir mektubu geçtiğimiz hafta kendilerine gönderdik." dedi.

Bölükbaşı, konuya ilişkin açıklamasında, "Çevre, iklim ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki zincirleme olumsuz etkileri nedeniyle ithal kömürle çalışacak bu termik santralin toplumumuza ve ülkemize bir faydası olmayacağını biliyoruz" diye konuştu.

Mektupta, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Greenpeace, 350.org, CAN Europe, HEAL, Ekosfer ve Yuva Derneği’nin de aralarında olduğu 20’den fazla kuruluşun imzası bulunuyor.

Haber:  euronews

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedinsosyal medya twittersosyal medya telegram

 

 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo