Bilim insanları, Okjökull’a, ‘Geleceğe mektup’ kazınmış mezar taşını andıran bir levha ile veda etti
İklim krizi, buzulları eritmeye devam ediyor. İzlanda’da bulunan Okjökull buzulu, 2014 yılında, erimeden dolayı ‘buzul’ statüsünü kaybetmişti. Bilim insanları, Okjökull’a, ‘Geleceğe mektup’ kazınmış mezar taşını andıran bir levha ile veda etti.
İklim krizi nedeniyle 2014 yılında, eridiği için buzul statüsünü kaybeden Okjökull buzuluna, bilim insanları anlamlı bir yazıyla veda etti. Yapılan levha üzerine, İngilizce ve İzlandaca olarak, “Ok, buzul statüsünü kaybeden ilk İzlanda buzulu. Önümüzdeki 200 yılda, tüm buzullarımızın aynı yolu izlemesi bekleniyor. Bu anıt ne olduğunu bildiğimizi ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi kabul etmektir. Yaptığımızı sadece sen biliyorsun” yazılarak gelecekteki nesillere seslenildi.
Bilim insanları, buzulların bu hızla erimesinin gelecekte çok büyük tehlikelere yol açacağını belirtti.
2100 yılına kadar, 2 milyara kadar insan ya da dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri, 2017 çalışmasına göre, yükselen okyanus seviyelerinden dolayı evlerinden iç bölgelere taşınmak zorunda kalabilir.
"İçme suları da tehlikede"
Milyonlarca insan, özellikle Hindu Kush Himalaya bölgesinde ve And Dağları'nda içme suyu için buzullara bağımlı.
Dağların yakınındaki kuru iklimlerde buzullar, yağış ve tatlı su topluyor ve daha soğuk aylarda buz olarak depolanıyor. Yaz geldiğinde, buz eriyor ve nehirlere ve akıntılara doğru akıyor, bu da içme suyu sağlıyor.
İklim değişikliğine yenik düşen ilk buzul başında anma töreni düzenlendi
Bilim insanları iklim değişikliğinin yaratabileceği felaketleri bildirmeye devam ederken İzlanda ilk buzul kaybını yaşadı. Buzul töreninin başında iklim krizine farkındalık yaratmak için İzlanda Başbakanı’nın da katıldığı bir anma töreni düzenlendi.
The Guardian'da yer alan habere göre, dünya tarihinin kayıtlı en sıcak Temmuz ayının ardından İzlanda’nın batısında bir buzul tamamen erimiş bir halde bulundu. İklim değişikliğinin bir sonucu olan buzul erimesine dikkati çekmek için yaklaşık 100 kişi buzulun eridiği bölgede toplandı. Eriyen buzul için düzenlenen anma törenine İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları çalışanları ve yerel araştırmacılar katıldı.
Törende konuşan Jakobsdottir, “Umarım bu tören yalnızca İzlanda’ya değil tüm dünyaya iklim krizi konusunda bir mesaj verir” dedi.
Erimiş buzulun bulunduğu kayaya “Geleceğe mektup” yazılı bir plaket bırakıldı. Plakette, “Gelecek 200 yıl boyunca kalan buzullarımızın aynı yoldan gitmesi bekleniyor. Bu eser ne olduğunu bildiğimizi ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi gösteriyor” yazıyor.
İzlanda, yılda 11 milyona yakın buz kaybediyor ve bilim insanları 2200 yılı itibariyle adanın çoğunda buzulların yok olacağından endişe ediyor. Buzullar İzlanda yüzeyinin yüzde 11’ini kaplıyor.