rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Ekolojik 5S Metodu

ekolojik 5s metodu
Japonların 5S metodu; Seiri (ayıklama), Seiton (düzenleme), Seiso (temizlik), Seiketsu (süreklilik) ve Shitsuke (disiplin) kelimelerinin baş harflerinin bir arada ifade edilmesi nedeniyle 5S olarak adlandırılıyor.

5S metodu hayatınızdaki herhangi bir alanı daha kaliteli, verimli ve bunu sürekli hale getirmek için size 5 ana prensip sunar. Bu method hayatın her alanına uyarlanabilir niteliktedir. Örneğin ev düzenleme, ders çalışma, iş hayatı, minimalizm…

Bu yazıda 5S Metoduna daha çok ’ ekolojik anlamda ne şekilde faydalanılabilir ‘ çerçevesinde ve belirlediğimiz bir örnek dahilinde bakacağız.

1-SEIRI : 5S methonunun ilk halkası olan seiri gereksiz ve kullanılmayan eşyaların ayıklanmasını öngörüyor. Dolaplarda, odada, evde, bahçede kullanılmayan ama hala varlığını sürdüren ürünleri elden çıkartmak gerekir. Bir ürün son 1 yıldır kullanılmadıysa muhtemelen bundan sonra da kullanılmayacaktır. Bu ayıklanan ürünler atılmak yerine ihtiyacı olanlara verilmelidir ki fazladan atık oluşmasın. Elinizdekilere 2. şans vermek her zaman en iyisidir. Örneğin hayatımızda her an var olan tek kullanımlık ürünler.. artık onlar yerine daha uzun ömürlü kullanılabilir olan alternatifleri mevcut ve giderek yaygınlaşmakta. Ya da plastikler. Onlarında aynı şeklide farklı ve daha çevre dostu malzemeler ile üretilen alternatifleri mevcut. Bu plastik ve tek kullanımlıkları ayıklamak ekolojik anlamda en temel adım olacaktır.

2-SEITON : İkinci adım olan seiton ise ilk adımdan sonra tamamen kullanım ve ihtiyaç çerçevesinde elimizde kalanların düzenlenmesini öngörüyor. Sahip olunanların göz önünde olması, onlara ulaşım kolaylığı sağlıyor ve aynı zamanda da zamandan tasarruf sağlıyor. Plastiklerden devam etmek gerekirse ; var olan tek kullanımlıkların yerine yenisini almak yerine ilk adım onları kullanmak olmalıdır. Yani gereksiz harcama yapmamak gerekir. Ya da boşta duran plastikler düzenleyici, saksı ya da farklı olarak süsleyip dekor amaçlı alanlarda değerlendirilebilir. Bu şekilde gidilecek olan düzenleme ile alanınız açılacaktır.

3-SEISO :  3. Yani tam merkezde yer alan bu adımdaki amaç sahip olanın düzenli ortamı temiz ve tertipli şeklide muhafaza etmektir. Temiz olan her yerde motivasyon , verimlilik ve enerji her zaman daha yüksektir. Örneğe geri dönersek; elde olan tek kullanımlıklar bittikten sonra, tekrarda 10 tane tek kullanımlık almak yerine 2 tane uzun ömürlü kullanımı sunan alternatifini  almak ve göz önünde tutup , temiz kullanmak doğanın ve bizim faydamıza olacaktır.

4-SEIKETSU : Standartlaştırma, yani 4. adımda yapılması gereken şey, ilk 3 adımı benimsemek de denilebilir. Oluşturulan yeni düzeni kontrol etmek gerekmektedir.

5-SHITSUKE : Tüm adımların aksamadan oturması ve devam etmesi için temel şart disiplin. 5. Adım ile birlikte, İlk 4 adım bir bütün haline gelmiş olur.

 

Yazar: Merve BALI

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo