rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Türkiye'nin Plastik Atık Çöplüğü Olmasına İzin Vermeyelim

turkiye plastik atik coplugu olmasin 2020
AB'den Türkiye'ye ihraç edilen plastik atıklar 200 kat artış gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye'de işlenmek üzere gönderilen plastik atık miktarı 2004 yılından bu yana 173 kat arttı.

Bu, Türkiye'nin AB'den her gün ortalama 213 kamyon plastik atık aldığı anlamına geliyor.

Bilindiği gibi Türkiye, Avrupa’dan atık ithal etmeye devam ediyor. Türkiye, kendi çöpüyle baş edemezken tonlarca atık ihraç edilmesi kesinlikle hiç doğru değil. Özellikle şehirler arası yolculuklarda durumun vahimliği dikkat çekiyor. Bu alanlar için özellikle yol kenarları ya da ormanlar tercih ediliyor. Bu alanlarda birçok hastalık yapıcı patojen organizmalarda gelişebiliyor. Bizler ülkece hem halk sağlığı hem de çevre sağlığı için öncelikle bu alanlardan başlamalıyız ki gelecek nesillerimize sağlıklı bir çevre bırakabilelim. 

  • Peki günümüze kadar ithal edilen atıklara ne oldu?

Tahmin edeceğiniz üzere çok küçük bir kısmı geri dönüştürülerek geri kazanıldı. Kalan kısmın tamamı ise çöp dağları oluşturularak terk edildi. Tabi ki bu dağlar yasa dışı dökümler nedeniyle oluşuyor. Bu noktada denetimler yapılmalıdır. 

  • Avrupa’da en çok atık ihraç eden ülkeler nelerdir?

atik ihrac eden ulkeler

Görüldüğü gibi listenin başını Türkiye çekmektedir. Aslında bir sıralar bu listede hiç olmayan Türkiye’nin günümüzde liste başı olmasının nedeni uygulanan yanlış politika değişiklikleridir. Günümüzde bu zararı azaltmak için %50 oranına kadar atık ihracatı azaltılsa da bu durum asla bu problemin bittiğini ve sorunun ortadan kalktığını göstermez.

  • Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ülkeler

plastik atik ihrac eden ulkeler

Tablo: Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ilk 10 ülke (ton cinsinden): İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa, Japonya (GREENPEACE)

Görüldüğü gibi çöp yığınları arasında İngiltere, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ait pek çok markanın ambalajlarını görmek mümkün. Kısacası her an yabancı ambalajlı bir çöp görebilirsiniz:) 

Türkiye’ye en çok plastik atık ihraç eden ülkelerden biri olan İngiltere plastik atıklarını ilk sırada Malezya’ya ikinci sırada ise ülkemize göndermektedir. Ancak Malezya hükümeti artık doğasını korumak istediğini belirterek yurtdışından plastik alımını sınırlamaya yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalışmaya başlamış durumdadır. Hükümetin planı gelecek üç yıl içerisinde plastik çöp alımını kademeli olarak azaltıp üç yılın sonunda da tamamen bitirmeyi amaçlamaktır.  2015 yılında Science dergisinde yapılan araştırma, Türkiye'yi plastik atıkları yanlış yönetme konusunda dünyanın ilk 20 ülkesi arasında listeledi.  Dünya Vahşi Yaşam Fonu'nun 2019 raporuna göre Türkiye, Akdeniz'e sızan plastiğin yaklaşık beşte birinden de sorumlu.

  • Covid-19 plastik çöp yığınlarını ne şekilde etkiledi?

covid 19

Oluşan plastik atık yığınları Covid-19 döneminde hızlı bir büyümeye geçti. Bunun nedeni ise yığınlarda tek kullanımlık plastik atıkların artışı… Biz burada önemli olanın tek kullanımlık plastik olduğu düşünürken, asıl önemli olanın sadece hijyen olduğunu unutmuştuk.

Covıd-19 nedeniyle bildiğiniz gibi tek kullanımlık ürünleri kullanmaya başladık. Bunun daha sağlıklı olacağını düşündük. Lakin bunu yaparken sadece kendimizi düşündük, bizi üzerinde misafir eden doğayı düşünmedik. Oysaki doğamız bu davranışlarımıza rağmen bize hayat olmayı bırakmıyor. Artık bizde bunun farkına varıp hayatımızın kalan kısmında bunu göze alarak yaşamalıyız. Ayrıca bildiğiniz gibi Türkiye şu an sıfır atık projesini uygulamaya çalışıyor. Bunun için özellikle plastik atık kullanımına karşı mücadele ederken bir yandan da atık ithalatına devam ediyor. Sizce de burada bir çelişki yok mu?

Türkiye'nin plastik atık çöplüğü olmasına izin vermeyelim; 

Hepimiz için, Gelecek için…

 

Yazar: Elif Naz COŞKUN

 

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal you

 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo