rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Karbon Ayak İzi ve Öneriler

karbon ayak izi ve oneriler makale
Karbon ayak izi, insanların tüketim faaliyetlerinin doğa üzerinde oluşturduğu etkidir.

Son yıllarda da dünya çapında ön planda olan konular arasında bulunan küresel ısınmanın temel sebeplerinden de biridir.

Bu Sanayi Devrimi ile başlayan süreçte iklim değişikliğinin olması ve nüfusun da artmasıyla üretim ve tüketimin hızlanması ile karbon ayak izi de artmaktadır. Bunun sebebi de enerji tükettiğimiz hemen hemen her faaliyette karbon kullanmakta olmamızdır. Bunu hayatımızın ulaşım, barınma, gıda, ürün, hizmet gibi her alanda kullanmaktayız. Bu fazla ve çevreye zarar verici kullanımdan kaçınmalı çevreye duyarlı bir politika izlenmeli, ayrıca hayatımıza etki eden CO2 gazının artmasıyla farklı karbon ayak izi hesaplamaları yapılmıştır.

Karbon Ayak İzi; Evsel enerji tüketimi ve ulaşım dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonunu ifade etmektedir. İkincil Karbon Ayak İzi ise kullanılan ürünlerin üretiminden bozunmalarına kadar geçen yaşam döngüsü sürecinde oluşan CO2 emisyonunu ifade etmektedir.

Günlük tükettiğimiz gıdalarda (ör; pirinç, kahve, patates, çay, buğday vb.) ürünlerin karbon emisyonları yüksek tarım ürünlerindendir ve bunlar ikincil ayak izini kapsamaktadırlar. Bu sebepten dolayı verimliliği arttırmalı sürdürülebilir tarımı da yaygın hale getirmeliyiz. Bu sebeple gıdaların tüketilme sürecine dikkat edilmesi gerektiği gibi üretim sürecine de dikkat edilmeli uygun yöntemler kullanılmalıdır.

karbon ayak izi ve oneriler 1

Öneriler:

  • Geniş ölçüde fosil yakıt kullanan araçlar en önemli karbondioksit üreticileridir. Bunun yanında azot oksitler, kükürt oksitleri gibi insan sağlığına ve çevreye zarar vermektedir. Bu sebepten şehirlerde ulaşımda CO2 salınımını önlemek için gerekmedikçe bireysel araç kullanmak yerine toplu taşıma araçları kullanılmalı.
  • Çevreye daha az tehlike saçan yakıtlar kullanılabilmesi CO2 salınımı açısından önem arz etmektedir. Ayrıca nüfusun da artması ile kentlerin büyümesi ve gelişmesi şehir etrafında az konut yapılması yolculuk süresini uzatmaktadır. Kullanılan bireysel veya toplu taşıma araçlarında temiz teknoloji kullanılmalıdır. Ayrıca uçakların da doğrudan yukarı atmosferi etkileyerek karbondioksit salınımı yapmaktadırlar.
  • Artan nüfus ve kontrolsüz fosil yakıt kullanımı sonucu atmosferde artan sera gazlarının Dünya’nın ortalama sıcaklığının artmasına sebep olmaktadır. Ortalama sıcaklığın artması buzulların erimesine, iklimin değişmesine ve kuraklık gibi günümüzü ve geleceği etkileyen sorunlara sebep olmaktadır.
  • Tarım uygulamalarında karbon ayak izini azaltmak için yapılan çeşitli yöntemler uygulanmalıdır. Örneğin; Çeltik yetiştiriciliğinde uygulanan yöntem aralıklı sulama yöntemi olmalıdır. Anız yakılmamalı müstahsiller bilinçlendirilmeli düzenlemelere uygun bir şekilde yapılmalı sera gazı emisyonun azalmasına da bu sayede katkı sağlamaktadır.
  • Su israfı önlenmelidir.
  • Ev ve iş yerlerinde enerji tasarrufu sağlanmalı atıklar geri dönüştürülmelidir. Doğal kaynaklar korunmalıdır.
  • Et ürünleri aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. (1 kg Sığır Etinin Karbon Ayak İzi: 34,6 kg CO2'dir).
  • Doğanın dönüştüremediği sentetik, kimyasal, toksik maddelerin, ağır metaller, kirletici gazların üretimi, dağıtımı, transferi ve kullanımı yerine çevreyle dost, dönüşümlü ve tekrar kullanılabilir ürünler tercih edilmelidir. Gereksiz ambalaja konulan ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Uzak mesafeden gelen yiyecek, içecek, kıyafet vb. ürünler tercih edilmemelidir.
  • Biyoetanol ve biyodizel yakıtların benzin ve motorinle harmanlanması gibi önlemler alınabilir.
  • Elektrik üretiminde fosil yakıtlar yerine yenilenebilir kaynaklar kullanılmalıdır.
  • Ağır sanayide kullanılan fosil yakıtların yanması ve işlem sırasında çıkan karbondioksit salınımına dikkat edilmeli ve azaltılmalıdır.
  • Ormanların insan eliyle yok edilmesi veya yanması, karbondioksitin emilmesini sağlayan fotosentezin azalmasına yol açtığından ormanları korumalı, yakmamalıyız.

 

 

Yazar: Mesude Elif BİLGİLİ

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo