rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Enerji Dönüşümü

enerji donusumu
Dönüşüm, bir strateji ve kararlığının sonucu. Dönüşüm aslında, enerjinin kesintisiz, kömür ve petrol gibi fosil kaynaklar yerine CO2 ve diğer sera gazı etkisi olmayan gazlardan arındırılmış, yenilebilir enerji odağında bir dönüşüm.

Danimarka hikayesinde, 1990 yılı emisyon değerlerinin, % 70 oranında yakalanmasını 2030 yılı için hedeflemiş. % 70 hedefi bilim insanların öngördüğü bir hedef. Politikacıların, bu bilimsel hedefi kabulu ile işe başlamışlar. Hedefe odaklanarak başarı haritasını çıkarmak ve beraberinde bir organizyonel dönüşümü gerçekleştirmiş.

Hedeflere ulaşmada, Danimarka tüm paydaşların kapsayıcı ve sahiplenici rolünün önemini vurguluyor.

İklim değişikliğine neden olan geleneksel enerji kaynaklarından arınmak, aslında bir gerçeği kabulden geçiyor.

Bugün tüm şehirlerimizde enerjimiz, petrol, doğalgaz ve kömüre bağlı. Yani dışarıya bağlıyız. Kendi kendimize yeter miyiz? Güneş, rüzgar, dalgayı kullanırsak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve bu alan da kararlılık şart.

Mesela, evleri ısıtmada doğal gaz boru hatlarına hidrojen enjeksiyonu uygulamalarına geçiş olabilir mi?

Rüzgardan ve güneşten enerji elde edilerek sistemsel dönüşümün planlanması sonra biyoenerji ile elde edilen enerjinin sisteme geçişinin sağlanması vb. Bunlara, jeotermal enerji potansıyelimizi de ekleyerek, hidroelektrik santrallerimiz ile destekli çeşitlilik mekanizmalarını artırabiliriz.

Dalga enerjisi ve enerji depolama sistemlerinin karbon tutma mekanizmalarında birleşmesi işi bizim ne zamana kadar dönüşümde yol haritamızda olacak?

Yeşil enerjiye dönüşümü İsveç ve Danimarka başardılar. Güneş ve rüzgar enerjisi için vergilerin sıfırlanması lazım. Yeşil enerjiye dönüşüm bir kararlılık meselesi. İsveç karbon vergisi ile zorlanmış ancak başarmış.

Mesela, Polonya içinde kömür vazgeçilemez enerji kaynaklardan biri. Kömürün daha çevreci olması için içindeki kirleticilerden arındırılması gibi konular sözkonusu. Kömür bir istihdam kaynağı ve ana enerji kaynağı. Ancak, içinde yaşadığımız dünyamız da, bir o kadar değerli.

Tek bir kaynak yerine tüm enerji kaynakların entegre edilerek en uygun kaynağı günün en uygun zamanında kullanmak aslında akıllı yönetimlerinde odağında.

Enerjide dönüşüm için kararlılık kaçınılmaz. Yenilenebilir kaynakların çeşitlendirilerek 2030 politikalarına odaklanılması, siyasetin gündemi olmalı.

Plan olmadan başarmak mümkün değil.

 

Yazar: Şafak ÖZSOY (TULİP Eğt. ve Dan. Kurucu & Genel Müdür)

 

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo