rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Denizden Karaya Yok Oluş

denizden karaya yok olus
İnsanoğlu hayatının her alanında enerjiye ihtiyaç duyar.

Geçmişte, günümüzde ve şüphesiz ki gelecekte enerji olmazsa olmazımızdır. Bu enerjinin sağlanmasındaki en önemli kaynaklardan biri de ham petroldür. Peki ham petrolün bize ulaşana kadar izlediği yolu ve çevreye verdiği zararların farkında mıyız?

Bir düşünün! Yürüyüş yapmak için sahile gidiyorsunuz ve kıyıya vurmuş yüzlerce hayvan ölüsüyle karşılaşıyorsunuz. İlk tepkiniz ne olurdu? Şaşkınlık? Korku? Endişe? Ya da bunların hiçbiri… Şuan hayal ederken bile ürperdiğimiz, asla karşılaşmak istemediğimiz bu manzara maalesef gerçek hayatta var olan bir durum. Hatta belki karşılaştınız, belki de bu manzaraya çok yakınsınız. Ama asıl soru bu değil, bu duruma neyin sebep olduğu ve önlemek için neler yapabileceğimiz.

Dünyadaki petrol taşınımının çoğu deniz yoluyla sağlanıyor. Petrol tankerlerinden çıkan kirli sular, ihmal ya da teknik sorunlardan oluşan kazalar sonucu meydana gelen patlamalar, deniz ekosistemine ciddi ölçüde zarar veriyor. Besin zincirinden bir halkanın kopması bütün zincirin dengesini bozuyor. Bir türün yok olması zincirdeki diğer türleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor. Bu kazalar binlerce kuş, balık, kaplumbağa ve daha sayamayacağımız birçok hayvanın ölümüne sebep oluyor. Türler giderek yok oluyor ve denge bozuluyor. Denizde yaşanan petrol felaketleri şüphesiz karaya da vuruyor. Denize sızan yüzlerce varil ham petrol yalnızca deniz ekosistemini alt üst etmekle kalmayıp, kıyıya vurarak ortaya temizlenmesi güç bir manzara çıkarıyor. Çıkan maddi hasarla beraber kazalardan yıllar sonra bile etkilerini görmek kaçınılmaz.

Bu noktada kendimize sormamız gereken soru şu; Nasıl önlenebilir? Sudaki ekosistemin bozulması, canlı türlerinin neslinin tükenmesi, oluşan su, çevre ve hava kirliliği, ortaya çıkan maddi hasar nasıl önlenebilir? Yapabileceklerinizi bir düşünün! Gereksiz enerji sarfiyatını nasıl azaltabileceğinizi bir düşünün! Kim bilir, belki etkili olmayacağını düşündüğünüz bir fikir, küçük ve önemsiz olarak düşünüp paylaşmaktan çekindiğiniz bir düşünce, bu ve benzeri kazaları önlemede büyük ölçüde etki sağlar. Bu konuda alınacak önlemlerin artırılması, yapılan dikkatsizliklerin azaltılması, insan hatalarının en aza indirgenmesi kaza riskini azaltmak için yapılabileceklerden sadece birkaçı. Daha farklı ve etkili yöntemler geliştirilerek kaza riskleri büyük ölçüde azaltılabilir.

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle beraber çevre koruma ve temizleme yöntemleri geliştiriliyor. Fakat artık çevre kirliliği öyle bir boyuta ulaştı ki teknoloji bu kirliliği önlemek veya temizlemek karşısında yetersiz kalıyor. Bu durumda bizler bilinçli bireyler olarak elimizi taşın altına koymalı ve kaza riskini azaltmak için farklı fikir arayışlarında olmalıyız.

Unutmayalım ki ilerlemek için adım atmak gerekir. Sizce de artık harekete geçmenin zamanı gelmedi mi? Başka bir dünyamız yok! Bu yüzden elimizde olana iyi bakalım.

Yazar:Pınar DEMİRCİ - SustainabiliThink Club- Sürdürülebilir Düşünce Topluluğu

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo