rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Plastik Sanatı (PET ART)

plastik sanati makale
Çöp sorununu görmezden gelmek özellikle de denizlerimizi ve manzaralarımızı kirleten plastik şişe yığınlarını görmezden gelmek mümkün değildir.

Ancak tüketiciler plastik kaplara bağımlı görünmektedir. Başka bir yol mümkün müdür?

Çek sanatçı Veronika Richterov’ un sanatı ve yaşamı küresel plastik şişelerin aşırı kullanımına dikkat çekmekte ve ilham kaynağı olmaktadır.

plastik sanati 1

Sanatın gücü taze bir bakış açısı sunarak yaşadığımız dünyaya bakışımızı genişletmektedir. Veronika Richterov plastik atıkları sanata dönüştürerek heykeller oluşturmaktadır. Doğadan ilham alan çevre bilinçli sanatçı plastik uygulamalarına 2004 yılında başlamış bulunmakta ve o zamandan beri plastik nesneleri sanat eserlerine dönüştürmek için yöntemler geliştirmektedir. Kesme, ısıtma, bükme ve birlikte eritme gibi bir çok yöntem kullanan sanatçı plastik malzemeleri sanata dönüştürmesiyle tanınmaktadır.

Sanatçı 2004 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından sanat, nesneler ve hatta müzede sergilenen şişeler oluşturmak için binlerce plastik şişe kullanmaktadır. Dünya çapında plastik şişelerin oluşturulmasında kullanılan ana maddenin kısaltılmasına ilişkin çalışmalarına ‘’Pet Art’’(polietilen tereftalate) demektedir.

plastik sanati 2

Hayal gücünü doğal formlar yaratmak için kullanan Veronica:

‘’Prensip çok basit; her şişe ısıtıldığında küçülme eğilimine sahiptir. Ancak tecrübelerime göre farklı şişe çeşitleri farklı kalitede ve davranışları genellikle öngörülemez olduğu için süreci düzenlemek zordur. Yani işim her zaman macera dolu olmuştur. Son heykel genellikle bir çok deneyin sonucudur.

plastik sanati 3

En büyük avantaj her yerde bedava malzeme olması. Bulduğum şişelerle dolu özel bir evim var, çalışmak istediğimi seçmek için gidebileceğim hazinem’’ (Tever, Abdülkerim, Renkler, http://bit.ly/renklertrt2 (2021) ) demekte ve bir adamın çöpünün diğerinin hazinesi olduğunu kanıtlamış bulunmaktadır.

plastik sanati 4

plastik sanati 5

plastik sanati 6

plastik sanati 7

 

 

Yazar: Berna UÇAR - Çevre Mühendisi

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo