rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Kanal İstanbul’un Etkileri

kanal istanbulun etkileri makale
Marmara Denizi adını adalarda fazlaca mermer bulunması dolayısıyladır kökeni Yunancadır. Türkiye’nin Asya ve Avrupa kısımlarını birbirinden ayırır ayrıca Karadeniz’i Akadeniz ve Ege Deniz’ine bağlar.

Yüzölçümü 11,350 km²’dir. Marmara Deniz’inin tuzluluk oranı %29 ‘dur.Tekir, dil, pisi, iskorpit, lipsos, mazak, kırlangıç , karagöz, kefal, karides, midye, ıstakoz gibi yaşamını sürdüren canlılar vardır. Bu bölgede üç farklı iklim tipi görülmekte olup Karadeniz kıyılarında ılman iklim, Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarda ise karasal iklim görülmektedir. Kanal İstanbul Projesi’nin Karadeniz ve Akdenizi birbine bağlayıp trafik ve kaza riskinin azaltılması, yapılaşmayı arttırması ve kanaldan gelir elde edilmesi hedeflenmektedir.

Trafik Riskini Azaltmak:

Normal şartlarda İstanbul Boğazı ‘nın uzunluğu 29.5 km, genişliği en dar yerinde 760 m Rumeli ve Anadolu Hisarı arasındaki bölüm ayrıca Derinlik ortalama 61m’ dir ve 3 köprüden oluşmaktadır. Eğer Kanal İstanbul Projesi yapılırsa bu değerler uzunluk 45 m genişlik en dar yerinde 275 m, derinlik 20,75 m , 8 köprü den oluşacaktır.

kanal istanbulun etkileri 1

Kanaldan Gelir Elde Edilmesi:

Kanaldan kanal kullanım gelirleri, entegre tesis gelirleri (Karadeniz Konteyner Limanı, Marmara Konteyner Limanları, Küçükçekmece Yat Limanı) işletme gelirleri elde edilebilecektir. Kanal İstanbul'un yılda 8 milyar dolarlık bir gelir getirmesi bekleniyor bu gelir İstanbul ve Türkiye için öneme sahip olacaktır.

Bunun Sonucunda Oluşan Etkiler Şu Şekilde Sınıflandırabiliriz:

Barajlara Etkisi:

Sazlıdere ve Terkos su kaynakları yok olacaktır bu da İstanbul’un su ihtiyacının %29 azalmasına sebep olabilmektedir. Bu oran yaklaşık 6 milyon kişinin su ihtiyacının kaybolması demektir.

kanal istanbulun etkileri 2

Kükçekmece Lagün’üne Etkisi:

Bu lagün göçmen kuşların barınma ve dinlenme alanının kaybolmasına neden olabilmektedir.Ayrıca bazı deniz canlılarının üreme alanı da olduğundan bunu kısıtlayacaktır.

kanal istanbulun etkileri 3

Deniz Ekosistemine Etkisi:

Marmara Denizine Etkisi:

Karadeniz’in kirli suyu marmaraya karışması engellenemeyip Marmara Deniz’inin suyuna karışabilir. Bu da Karadeniz ‘in kirli suyunun Marmaraya karışmasına sebep olacaktır.

Karadeniz’e Etkisi:

Batı Karadenize yapılacak dolgu Karadeniz’in Özelliklerini kaybetmesine sebep olabilir.

Her iki deniz için de harfiyat atıklarının deniz ekosistemini ve yapısını değiştirmemesi için de önlemler alınmalıdır.

kanal istanbulun etkileri 4

Kültürel Mirasa Etkisi:

Kanal İstanbul Projesi 17 milyon m² sit alanınına etki etmektedir. Bathenoa Antik Kenti ve dünyadaki ilk yerleşmelerden biri olan Yarımburgaz Mağaraları proje alanında yer aldığından kültürel mirasa da etki etmektedir.

kanal istanbulun etkileri 5

 

Yazar: Mesude Elif BİLGİLİ

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo