rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

İşçilerde 5 Katı Arsenik

kutahya-icin-olum-uyarisiHastanede tedavileri devam eden Tavşanlı Eti Gümüş işçileriyle görüşen hekimler altı ayda bir yapılması gereken testin bazı çalışanlara hiç yapılmadığına dikkat çekti

 

Hekimler, sınır değerlerin üzerinde ağır metal kirliliğine rastlanan ve tedavilerine Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde devam edilen Eti Gümüş AŞ’deki işçilerin 6 ayda bir yapılması gereken tetkiklerinin zamanında yapılmadığına dikkat çekti.

Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş ise işçilerin idrarlarında normal düzey kabul edilen 25 mikrogram/litrenin yaklaşık 5 katı üzerinde arsenik çıktığını belirtti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) hekimler hastanede tedavileri devam eden işçilerle görüştü.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, ATO Başkanı Bayazıt İlhan, işletmenin ağır metal kirliliğine rastlanan işçileri laboratuvar sonuçlarını vererek gönderdiği, kendi imkânları ile sağlık kurumlarına başvurmalarını istediği, çalışanlardan 92’sinde verilerin yüksek çıktığına dikkat çekti. İlhan, “İşyeri hekimi de sevk etmemiş. İşverenin bir çalışanı tarafından sevk edilmişler” diye konuştu. Ciddi bir işçi ve çevre sağlığı sorunu ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan İlhan 6 ayda bir test yapılması gerekirken bir işçinin iki yılda bir kere test yapıldığını, 7 yıldır kurumda çalışan güvenlik görevlisinin de kendisine hiç test yapılmadığını ifade etti.

‘ARSENİK KÜTAHYA’YI TEHDİT EDİYOR’

TTB, ATO, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Metalurji Mühendisleri Odası temsilcileri dün ortak açıklama da yaptı. ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay, üretimden uzak olan yerde çalışan işçide bile işletmenin içindeki işçi ile aynı sonuçlar çıktığına dikkat çekerek “Yapılan tetkiklerde arsenik aşçıda bile var. Dolayısıyla arseniğin toz, toprağın içinde olduğu anlaşılıyor. Bunun Kütahya genelinde olma ihtimali de vardır” dedi. Atalay, “çok tehlikeli işyeri” sınıfında yer almasına karşın uzun süredir haftada bazı günler işyeri hekimi çalıştırdığına da dikkat çekti.


‘ÇOCUKLARA ÖZEL ÖNLEM ALINMALI’

Meslek hastalıkları hastanesi tarafından işletmeden istenen yıllık periyodik sağlık muayene raporlarının da alınamadığına işaret eden Atalay, “Bugün itibarı ile işletmenin kayıtlı işyeri hekimi de tespit edilememiştir” dedi. Atalay, köylülerin de ağır metal kirliliğine maruz kaldıklarını kaydetti. Bölgedeki çocukların özel olarak ele alınması, hızlıca taramadan geçirilmesi gerektiğini belirten Atalay, tehdidin tüm Kütahya halkı için geçerli olabileceğinikaydetti.

Toplu insan ölümleri olmadan konuya el atılmasını, tesisin hemen kapatılmasını ve sağlık taraması başlatılmasını isteyen Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş , işletmedeki 800 işçiye hâlâ test yapılmadığını söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI DA KABUL ETTİ

Sağlık Bakanlığı, Kütahya Tavşanlı Eti Gümüş tesislerinde 7 Mayıs 2011’de meydana gelen çamur padoklarındaki çökmenin ardından, yapılan analizlerde bazı işçilerde başta kurşun olmak üzere ağır metallerde normal değerlerin üzerinde sonuçların tespit edildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bilimsel kurulun önerileri doğrultusunda içme ve kullanma suları günlük olarak incelenmiş, işçilerden ve aynı yerleşkede oturan vatandaşlarımızdan kan ve idrar örnekleri alınmıştır. Yapılan analizlerde siyanürle ilgili zehirlenme saptanmamıştır. Ancak bazı işçilerde, başta kurşun olmak üzere ağır metallerde normal değerlerin üzerinde sonuçlar tespit edilmiştir. Bu işçilerle ilgili meslek hastalıkları hastanemiz gerekli önlemleri almış, tedavi ihtiyacı olanların tedavi planlamasını yapmıştır.’’(Cumhuriyet)

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo