rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

İklim Değişikliğinin Şaraba Etkisi

sarapİklim değişikliğine bağlı olarak şarabın  son 30 yılda alkol oranı giderek artıyor... Şarap üreticileri şarabın aromasını muhafaza etmeye çalışıyorlar...
İklim değişikliğine dikkat çekmeye çalışanlar sadece çevre örgütleri değil; Fransız bilim adamları da, iklim değişikliğine bağlı olarak şarabın son 30 yılda alkol oranının giderek artmasının önüne geçmeye, bu arada da şarabın aromasını muhafaza etmeye çalışıyor.

Çünkü iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan aşırı sıcaklar, azalan yağış, aşırı buharlaşma, üzüm bağlarında ve üretilmiş olan şarapları değiştiriyor. Önemli şarap üretimi kapasitesine sahip Fransa'nın güneyinde 80'li yıllarda üretilen şarap ortalama yüzde 10 ila 11 alkol içerirken, bu oran bugün yüzde 13 ila 14, hatta daha sıcak hasat bölgelerinde yüzde 15'e kadar çıkıyor. Aşırı buharlaşma nedeniyle su kaybeden üzümler, böylece daha şekerli bir karışıma sahip oluyor, fermantasyon sırasında da şeker alkole dönüşüyor. Bunun önüne geçmek ve daha düşük şeker oranına sahip ürün almak için şarap üreticileri, üzümü daha erken hasat ederken, bu yöntem sadece beyaz ve roze şaraba uygulanabiliyor ve şarabın aromasını sağlayan olgun meyveyi garanti etmiyor.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo