rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Karadeniz'deki Tehlike

karadenizdekitehlikeUluslararası enerji uzmanı Necdet Pamir, dünyanın Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını tartıştığı bir dönemde, Karadeniz'deki petrol arama faaliyetlerinin, bölge halkını endişelendirmesinin yerinde olduğunu söyledi.  Karadeniz'deki platformlar Meksika Körfezi'ndeki platformdan daha derinde petrol arıyor.
Meksika Körfezi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan petrol sızıntısı, benzer bir projenin uygulandığı Karadeniz için de endişeleri gündeme getiriyor.

Uluslararası enerji uzmanı Necdet Pamir, dünyanın Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını tartıştığı bir dönemde, Karadeniz'deki petrol arama faaliyetlerinin, bölge halkını endişelendirmesinin yerinde olduğunu söyledi.

Pamir, şu ana kadar, denizlerdeki petrol aramacılığı açısından Karadeniz bölgesinde henüz çok somut bir tepki gelmediğini ancak bölge halkının enerji yatırımlarının risklerine duyarlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ve Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerin biraraya gelerek, denizlerde yapılan aramaların en sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekenleri yapması gerektiğini de söyleyen Pamir, daha önce Karadeniz'de bir petrol platformunun tasarım hatası nedeniyle çöktüğünü ancak bunun sonucunda bir sızıntının yaşanmadığını da söyledi.

Meksika Körfezi'nde sızıntının yaşandığı petrol platformunun sahibi petrol şirketi BP, bu tür olayların çok nadir olduğunu ve benzer derinliklerde kurduğu 1500 başka platformun sorunsuz çalıştığını söylüyor.

Pamir, BP ve Exxon Mobile gibi büyük petrol şirketlerinin, hükümetler nezdinde lobi yaparak alınan önlemleri gevşettirmek ya da verilecek tazminatları azaltmaya çalıştıklarını da belirtti.

Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin yüzde onu açık denizlerde yeralıyor.

Mevcut yeni petrol arama çalışmalarının çoğunluğu da yine açık denizlerde kurulan petrol platformları aracılığıyla yapılıyor.

En yüksek miktarda petrol çıkarılan platformlar, Atlas okyanusu'nun iki yanında, Meksika körfezinde ve Batı Afrika kıyılarında olsa da, Karadeniz, Hint Okyanusu ve Çin açıklarında da petrol platformları var.

Açık denizlerde petrol arama çalışmalarına yeni katılan bir ülke de Türkiye, geçtiğimiz aylarda boğazlardan çekilerek Karadeniz açıklarına götürülen petrol platformuyla su yüzeyinin 2000 metre derinliğinde petrol bulunması hedefleniyor.

Brezilyalı enerji şirketi Petrobras, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile de Karadeniz'de arama için iki ayrı anlaşma imzalamıştı.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo