rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Araştırmacılar tesadüfen plastik yiyen enzim sentezledi

plastik yiyen bakteriler 2018haberBilim insanları çalışmaları sırasında plastik atıkların yok olmasını sağlayan bir enzim gerçekleştirdi. Enzimin hızla artan plastik sorununa karşı bir çare olabileceği düşünülüyor.

İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar çalışmaları sırasında tesadüfen bir keşif yaptı. Plastik atıklarla beslenen bir enzim geliştirildi. Araştırmalar İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi ve Amerikan Ulusal Yenilebilir Enerji Laboratuvarı tarafından yapıldı.

Enzim, 1940'larda Japon araştırmacılar tarafından keşfedilen plastik yiyen bakteri üzerine yapılan çalışmalar sonucu şans eseri sentezlendi. Ideonella sakaiensis adındaki bu bakteri PET olarak bilinen polietilen tereftalat'la beslenmesiyle biliniyor. Bakterinin PETaz adındaki enzimi güneş ışığından 10 milyar kat daha parlak süper-güçlü X-Ray ışınına maruz bırakılınca ortaya sadece PET'leri değil bütün plastik türlerini tüketebilen bir enzim çıktı. Araştırmacılar bu yeni enzimin çevre kirliliğinin en büyük problemlerinden biri olan plastik atıklara karşı kullanılabileceği görüşünde.

Her yıl sadece okyanuslara 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor. Petrol kaynaklı bir ürün olan plastiğin zaman içerisinde okyanusları kullanılamaz hale getirmesinden korkuluyor.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo