rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Alışverişte, Naylon Poşet Yasağı 2018’de

naylonposetyasagi2017haberNaylon poşet yasağına ilişkin yasak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Dünyanın birçok ülkesi naylon poşet kullanımına yönelik yasaklar uygulamaya başladı. Türkiye’de naylon poşetin kullanılmasına yönelik bazı kararlar aldı. Bu doğrultuda alınan kararla birlikte 2018’in ilk gününden itibaren naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda kullanılmasına yasak getirildi.

Atık Yönetmeliği kapsamında alınan karar hakkındaki açıklamayı TPFYönetim Kurulu Başkanı yaptı. Mustafa Altunbilek açıklamasında yasağın 1 Ocak 2018’de başlayacağını belirtti. “Alışverişlerde çokça kullanılan yasak sonrasında, mağazalar ve marketler farklı çözümler üretecek” diyen Altunbilek, bez, kağıt ve filelerin hayatımıza gireceğini belirtti.

Atık Yönetmeliğindeki düzenlemeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığını bildiren Mustafa Altunbilek, “Yasak tüm alış veriş noktalarında geçerli olacak” dedi. Naylon poşetin doğaya ve insanlara verdiği zararlara değinen TPF Yönetim Kurulu Başkanı, söz konusu ürünlerin doğada kolay çözülmediğinin altını çizdi.Naylon içerikli poşetleri hayatımızdan çıkaracak düzenleme 2018 yılının ilk gününden itibaren yürürlükte olacak” şeklinde konuşan Başkan, Avrupa ülkelerinin söz konusu yasağı uzun süre önce başlattığına ve yasağın başarılı şekilde uygulandığına vurgu yaptı.

Yasak hakkında vatandaşları ve yerel işletmeleri bilgilendirmeye hazırlanan Bakanlık, bu konuda bazı eğitimler yaparak tüketicileri yasağa uygun davranmaya davet edecek. Tüketicileri naylon poşet zararları hakkında bilinçli hale getirmeyi planlıyor. Yasaklar öncelikle büyük kentlerde başlayacak.

Mustafa Altunbilek bu konuda yapılacak çalışmalar kapsamında ilk etapta kağıt ve bez alış veriş torbalarının hediye edileceğini belirtti. “Yasağın uygulandığı ülkelerde vatandaşlar alışverişe çıktıklarında yanlarında alışveriş torbalarını getiriyor. Böyle olunca yasağın delinmesi de söz konusu olmuyor” dedi.

Kaynak: Basından

-------------------------------------------

ALIŞVERİŞ POŞETLERİNE İLİŞKİN OLARAK SON GÜNLERDE BASINA YANSIYAN HUSUSLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle atık yönetimi hiyerarşisinde ilk sırada yer alan “önleme” prensibi kapsamında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de plastik poşetlerin gereksiz kullanımın engellenmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bakanlığımızca plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına ilişkin planlanan düzenleme, 2015/720 sayılı Hafif Plastik Taşıma Torbalarının Tüketiminin Azaltılmasına ilişkin AB Direktifine uyum kapsamında revize edilmekte olan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağında ele alınmıştır. Hazırlanan Taslak Yönetmelik doğrultusunda alışveriş poşetlerinin tamamen yasaklanması söz konusu olmayıp, evsel atıklar içerisinde yaklaşık % 10 oranında bir miktar oluşturan poşetlerin gereksiz kullanımının engellenerek atık oluşumunun önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Ülkemizde halihazırda bazı satış noktalarında uygulanan plastik alışveriş poşetlerinin satış noktasında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu mevzuat halen taslak aşamada olup kurum ve kuruluşların görüşlerine açılmıştır. Taslak mevzuat çalışması ilgili tüm tarafların görüşleriyle şekillenecektir.

Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığıhttp://www.csb.gov.tr/gm/cygm/index.php?Sayfa=duyurudetay&Id=215002

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo