rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

"Sıcakların Nedeni İklim Değişikliği"

gunes_sİklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş: Küresel iklim değikliğinin etkileri ve sonuçlarını yaşamaya başladık...
Türkeş, gölgede 35 derece olan sıcaklığın yüksek nemle 40 derece ve daha üzerinde hissedildiğini belirterek, bu dönemin insan, hayvan ve bütün canlılar üzerinde baskı oluşturduğunu, canlıların aşırı terlemeyle su kaybettiğini, insanların kendisini mutsuz hissettiğini savundu.

''ORMANLIK ALANLARDA KURUMA OLDU''
Doç.Dr. Murat Türkeş, ormanlık alanlarda hassas bir durum oluştuğuna işaret etti.

Çanakkale dahil tüm ormanlık alanlarda aşırı buharlaşma ve terleme nedeniyle, kuruma meydana geldiğini anlatan Türkeş, uzun süreli sıcak hava baskınından sonra, rüzgarın artabileceğini, bununla birlikte orman yangını riskinin çok yüksek olduğunu bildirdi.

Türkeş, şöyle konuştu''İklim bilimcilerin yıllardan beri söylediği gibi aşırı hava ve iklim olaylarında da ekstrem değişiklikler oldu. Nedir bunlar? Kışın donlu günlerin sayısı ve kar yağışı azalıyor, ama özellikle yaz döneminde de genel küresel iklim değişikliği etkisinin yanı sıra sıcak hava dalgalarının şiddetinde, etki alanında ve süresinde de artış oluyor.

Son yıllarda bu coğrafyada Doğu Avrupa'da, Karadeniz Havzası'nda Sibirya'nın batısına kadar olan çok geniş bir coğrafyada çok etkili uzun süreli ve şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşadık. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini, sonuçlarını yaşamaya başlıyoruz.''

''MEVSİMLER ASTRONOMİK OLARAK YERİNDE DURUYOR''

Türkeş, mevsimlerin astronomik olarak yerinde durduğunu, ancak hissedilenin başka bir şey olduğunu söyledi.

Kışların daha sıcak ve kurak, yazların daha sıcak, bazı yerlerde hem sıcak ve kurak, bazı yerlerde ise sıcak ama aynı zamanda da şiddetli yağış hava olaylarının yaşandığını dile getiren Türkeş, donlu ve kar yağışlı günlerin sayasının azalmasıyla baharın daha erken gelmiş gibi hissedildiğine işare etti.

Astronomik olarak mevsimlerde değişiklik olmadığını, tarihlerin belli olduğunu ifade eden Türkeş, ''Ama klimatolojik olarak biz mevsimlerin değiştiğini görüyoruz'' dedi.

Türkeş, kış mevsiminde gece en düşük sıcaklıkların yükselmeye başladığına dikkati çeken Türkeş, donlu, buzlu, kar yağışlı günlerin sayısının azaldığını belirtti.

Gecelerin daha sıcak geçmesinin enerji ve su tüketimini artırdığını vurgulayan Türkeş, şunları kaydetti: ''Kendi yarattığımız iklim değişikliği nedeniyle, daha sıcak geçen mevsimlerde, yüksek sıcaklığın etkisini azaltmak için daha fazla elektrik enerjisi kullanıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerinden kurtulabilmek için yüksek enerjiyle karşılık veriyoruz. Bu da insanın, iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisinin ne kadar ciddi olduğunu ve kısır döngüye dönüştüğünü gösteriyor.''

''AKDENİZ İKLİMİ 10 BİN YILDA EVRİMİNİ ANCAK TAMAMLAMIŞ''

Doç. Dr. Murat Türkeş, sonbahar mevsiminin bu yıl biraz geç hissedileceğini söyledi.

Pazartesi gününden sonra yine sıcak bir ağustos yaşanacağını belirten Türkeş, kuzeyden geçen hafif serin hava sisteminin etkisinin geçtiğinde ağustos ayının, normal sıcaklıklarına dönüleceğini bildirdi.Bunun iklimin kendi doğal değişkenliğinin değişmesi olduğunu anlatan Türkeş, Türkiye ve bölgesinde sıcaklıkların genel olarak artış eğilimi gösterdiğini kaydetti.Türkeş, yağışlar ve özellikle de kış yağışlarında azalma yaşandığını, bunlarla birlikte yağış ve sıcaklık rejimlerinde de değişiklikler olduğunu belirterek, ''Son 10 bin yılda evrimini ancak tamamlayan Akdeniz iklimi, yüksek mevsimsellik ve değişkenlikle nitelenir. Küresel iklim değişikliği, onun bu değişkenliğini artırıyor'' diye konuştu.
Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo