rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

"Yeşil Formula 1"

formula1_sFormula 1 yöneticileri, önümüzdeki üç yıl içinde karbondioksit salımını yüzde 15 civarında düşürebileceklerini söylüyorlar.  Formula 1 araba yarışlarının çevre dostu bir spor olduğunu söylemek zor. Güçlü yarış arabalarının benzine doymayan muazzam motorları çevreciler açısından bir kabus demek.

Formula 1 yöneticileri bu olumsuz imajı değiştirme vaktinin geldiğine inanıyor. Önümüzdeki üç yıl içinde karbondioksit salımını yüzde 15 civarında düşürebileceklerini söylüyorlar.

Bu amaçla Formula 1'in karbon salımını her yönden ölçen kapsamlı bir araştırma yapıldı.

Ortaya çıkan sonuçlara göre karbondioksit salımında en büyük pay takımların satın aldığı teçhizattan kaynaklanıyor.

Sezon süresince yarışların ülkeden ülkeye yer değiştirmesi de karbon salımını artıran önemli bir faktör olarak görülüyor.

Arabaların aerodinamik testinin yapıldığı rüzgar tünelleri başta gelmek üzere, elektrik tüketimini yüksek tutan faaliyetlere de hazırlanan çevre raporunda dikkat çekildi.

Yarış takvimininin, takımların daha az mesafe katetmesini sağlayacak şekilde gözden geçirilmesi öneriliyor.

Her Grand Prix'te Formula 1 arabaları yaklaşık 160 litre benzin yakıyor.

Kulağa çok gelebilir ama arabaların yarış ve deneme aşamasında saldıkları karbondioksit, şaşırtıcı biçimde, Formula 1'in toplam salımlarının yüzde birine bile denk gelmiyor.

Buna karşın Formula 1, 2013'ten itibaren takımların kullanabileceği benzini sınırlandırmayı ve daha verimli çalışan yarış motorlarının geliştirilmesine önayak olmayı planlıyor.

Formula 1 yarışlarını karbondioksit salımına daha duyarlı hale getirme girişiminin arkasında anlaşıldığı kadarıyla sponsor firmaların bu yöndeki baskısı var.

Sera etkisi yapan gazlar konusunda dünya çapında hasasiyetin arttığı bir dönemde, Formula 1'in yeni ve temiz motor teknolojileri için çekici bir deney sahası olabileceği umutları dile getiriliyor.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo